Laat het gereedschap gerust over aan de vaklui, maar maak vooraf wel goede afspraken over wat er moet gebeuren.
Laat het gereedschap gerust over aan de vaklui, maar maak vooraf wel goede afspraken over wat er moet gebeuren. Foto:

Hoe ga je goed om met de vakman die jouw klus moet klaren?

DELFT - Het is vaak lastig om alle klussen in en om het huis zelf op te knappen. Daarvoor schakel je natuurlijk een echte vakman in, die elders op deze pagina te vinden zijn. Maar hoe ga je het beste om met een klusjesman? Waar moet je op letten voor een goed resultaat en fijne samenwerking?

Met de onderstaande tips voorkom je, dat je zelf noodgedwongen aan de slag moet met iets waar je weinig tot geen verstand van hebt. Daarnaast helpt het je om samen met de door jou ingeschakelde vakman op één lijn te blijven, zonder storing in de communicatie.

- Neem direct contact met meerdere vaklieden. Ga meteen op zoek naar een vakman via aanbevelingen van familie/vrienden of via internet. Een goede tip is werkspot.nl, een online marktplaats voor klussers en vakmannen. Ook via Facebook leg je eenvoudig contact, bijvoorbeeld via de pagina 'Vraag en aanbod Delft e.o.'
- Geef een heldere omschrijving van je klus. Beschrijf het probleem, zoals 'lekkage douchebak, en de situatie, zoals 'water lekt door plafond. Maak foto's van de situatie en e-mail die naar de vakman.
- Vraag offertes aan minimaal drie vakmannen. Vergelijk de oplossingen en prijzen van deze vaklui. Het kan zo zijn dat een vakman zegt dat je een hele ingrijpende klus moet laten doen, terwijl dat niet nodig is.
- Blijf kritisch over de oplossingen die de vakman aandraagt. Bekijk altijd de oorzaak van het probleem, ook wanneer dit bijvoorbeeld op het dak is. Beoordeel zo met gezond verstand of de oplossing ook echt het probleem verhelpt.
- Spreek vooraf een vaste prijs af met de klusser. Maak een schriftelijke afspraak over de prijs, inclusief materiaal en dergelijke. Zo voorkom je het gevaar dat een vakman achteraf met onvoorziene kosten komt aanzetten.
- Wees alert op te-laat-komende klussenbedrijven. Vakmannen hebben soms de neiging om te laat te komen of de afspraak te vergeten. Wacht dus niet te lang en bel meteen op om de status te checken. Dit bespaart je een hoop tijd.
-Vraag de vakman om garantie op de gemaakte oplossing. Zo kun altijd nog terugvallen op dezelfde vakman, wanneer een oplossing niet voldoende blijkt.
(Bron: Klustips.nl)