Delftenaar Jasper van Kuijk is één van de vele sprekers tijdens TEDxDelft.
Delftenaar Jasper van Kuijk is één van de vele sprekers tijdens TEDxDelft. Foto: Jesper Neeleman

Jasper van Kuijk: cabaretier, wetenschapper èn spreker tijdens TEDxDelft

Delftenaar Jasper van Kuijk is wetenschapper, ontwerper, cabaretier, columnist èn één van de sprekers tijdens de volgende editie van TEDxDelft, vrijdag 15 april.

De allereerste editie van deze lokale TEDx, nu vijf jaar geleden, werd nog door Van Kuijk gepresenteerd. "Dat was heel tof om te doen", weet hij nog. De letters TED staan voor 'technology, entertainment en design'. En daarmee past het event perfect bij wat Jasper van Kuijk allemaal doet. Dus was het een logische keuze hem ook nu weer uit te nodigen, dit keer voor een TED-talk. Wat hij precies gaat doen, wil hij nog niet verklappen. "Maar het is iets dat ik nog niet eerder heb gedaan."

Duizendpoot
Zo blijft de Delftse duizendpoot zijn repertoire maar uitbreiden. Dat leidt er, vertelt hij, niet toe dat hij alles uiteindelijk half-half doet. "Mijn manier van denken van de TU komt weer terug in m'n cabaret. Je leert op de TU wel kritischer kijken en vragen stellen. Zo versterken de verschillende dingen die ik doe elkaar vooral. Mijn vriendin zegt weleens dat ik waarschijnlijk heel ongelukkig zou zijn als ik alleen nog cabaret zou doen. Daarin heeft ze, denk ik, wel gelijk. Ik vind m'n werk op de TU zo leuk en belangrijk dat ik dat sowieso wil blijven doen." Bovendien: "Ik combineer wetenschap en cabaret al vijftien jaar met elkaar, dus ik weet bijna niet beter. En misschien is dit wel wie ik ben."

TEDxDelft
Jasper van Kuijk kan het iedereen aanraden vrijdag naar TEDxDelft in de aula van de TU Delft te komen kijken. "Bezoekers krijgen gegarandeerd nieuwe ideeën. Ze zullen naar buiten lopen en gaan het achteraf zeker nog hebben over wat ze hebben gezien gehoord. De praatjes die worden gegeven zijn geen saaie Power Point-presentaties. De sprekers bereiden zich altijd goed voor. Ze hebben hebben ècht een verhaal te vertellen en doen dit altijd op een goede en verrassende manier."
Persoonlijk kijkt hij erg uit naar de talks van oud-politicus Boris van der Ham, rapper Kevin de Randamie en de 17-jarige scholier Victor Hupe. De TED-talks zijn leuk, leerzaam en boeiend en kunnen ook nog eens ergens toe leiden. Dat bewees Boyan Slat, die enkele jaren terug tijdens TEDxDelft vertelde over zijn profielwerkstuk, dat ging over zijn plan om de oceanen te ontdoen van de enorme plastic soep die erin ronddrijft. Inmiddels is Boyan Slat die ambitieuze plannen daadwerkelijk tot uitvoering aan het brengen. "Heel tof dat we drie jaar terug tijdens TEDxDelft nog naar hem zaten te luisteren", vervolgt Van Kuijk. "TEDxDelft is een event waar ik altijd weer naar uitkijk."
Ook benieuwd? Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.tedxdelft.nl.