Sandra Herben toont vol trots de lichtstraat in de woonkamer.
Sandra Herben toont vol trots de lichtstraat in de woonkamer. Foto: Martijn Linthorst

Trots op… onze lichtstraat

DELFT – De woonkamer van Sandra en Julian Herben heeft iets heel kenmerkends. De kamer is zo licht vanwege extra daglichttoetreding via een lichtstraat. Niet zo maar een lichtkoepel, maar een langwerpige opening tussen twee plafondhelften, over de volle breedte van de woonkamer.

De lichtstraat markeert als het ware het stuk waar de aanbouw aan de oorspronkelijke woonkamer begint. "Het is echt uniek", vertelt Sandra. "Er schijnt een heleboel extra zonlicht de kamer binnen. Het is heel leuk dat je zittend op de bank in de woonkamer naar de zon, de blauwe lucht en de wolken kunt kijken. Ja, je ziet zelfs de vogels voorbij vliegen en soms komt er een duif op de rand zitten."
De lichtstraat als kenmerkend onderdeel van de woonkamer was één van de doorslaggevende aspecten om voor dit huis te kiezen voor Sandra en Julian. "Toen we hier voor het eerst kwamen kijken, hebben we onze keuze meteen gemaakt. "Door een gespecialiseerd bedrijf hebben we een aantal jaar geleden zon- en warmtewerende folie op de lichtstraat aan laten brengen", zegt Sandra. "Zodat het in de kamer toch altijd, hoe warm het ook moge zijn, aangenaam blijft. Waar we eigenlijk ook best wel trots op zijn, dat is onze nieuwe, extra harde PVC-vloer in de woonkamer. En het is natuurlijk heel leuk dat onze woning eigenlijk helemaal omgeven is door water."
Dit is namelijk een achteraf gelegen buurt in Emerald, Delfgauw. Een woonbuurt op een soort eiland, waarbij de huizen allemaal omgeven zijn door prachtige meren. Een huis dus en meer specifiek een lichtstraat om trots op te zijn.