In Zuid-Holland is enthousiast begonnen aan het duurzame reizen, deze maand.
In Zuid-Holland is enthousiast begonnen aan het duurzame reizen, deze maand. Foto: Jesper Neeleman

Zuid-Holland gaat 30 dagen zo duurzaam mogelijk reizen

"Eén ervaring zegt meer dan duizend woorden en beleidsplannen. Dat is de essentie van het Low Car Diet", zegt mobiliteitsexpert Geert Kloppenburg van Urgenda.

De gehele maand april gaan de Provincie Zuid-Holland en bedrijven in de regio met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk duurzame kilometers te maken. Zo doet Eneco met meer dan 150 medewerkers mee en de Provincie met bijna 50 deelnemers. Zij ervaren dat de dagelijkse reis goedkoper, schoner en gezonder kan.
Dit jaar doen meer medewerkers per bedrijf mee aan het Low Car Diet. In totaal zijn er 1100 deelnemers. Tevens is er de Regiowedstrijd waarin de provincies Zuid-Holland, Gelderland en Groningen, inclusief alle deelnemende bedrijven, de strijd aangaan om zoveel mogelijk duurzame kilometers te maken.
Gedurende 30 dagen gebruiken de deelnemers, in plaats van benzine- en diesel auto's, highspeed e-bikes, (deel-)fietsen, elektrische-/deel-auto's en openbaar vervoer. Het reisgedrag wordt vervolgens online inzichtelijk gemaakt op www.lowcardiet.nl, waardoor de actuele stand in de wedstrijd bijgehouden kan worden door deelnemers en geïnteresseerden.
In 2015 reisden de deelnemende bedrijven in één maand dankzij het Low Car Diet 50 procent schoner, bespaarden ze 30 procent op hun mobiliteitskosten én bewogen de topbestuurders en medewerkers 40 procent meer. Per bedrijf werd in één maand gemiddeld 1500 euro bespaard en 70 euro per medewerker. Hoe meer deelnemers per bedrijf meedoen, hoe groter de besparing.

Structurele veranderingen
Zuid-Hollandse bedrijven die eerder meededen, zoals Unilever en EY, hebben naar aanleiding van hun deelname hun mobiliteitsbeleid aangepast, wat de kosten en CO2-uitstoot per jaar flink verlaagt. Tevens reist 40 procent van de deelnemers drie maanden na het einde van het Low Car Diet nog steeds minder met de auto. Dankzij het succes heeft 60 procent van de bedrijven heeft ervoor gekozen nogmaals mee te doen aan het Low Car Diet, met (deels) andere werknemers. Het Low Car Diet is in vijf edities uitgegroeid tot een serieuze methode om duurzamer mobiliteitsbeleid in gang te zetten met veel concreet resultaat.
De deelnemers kunnen deze maand worden gevolgd via Twitter #lowcardiet en www.facebook.com/lowcardiet.