Quincy Dualeh wil naar de Olympische Spelen.
Quincy Dualeh wil naar de Olympische Spelen. Foto:

'Als ik mijn schermmasker opzet, ga ik voor de winst'

PIJNACKER – Olympisch eremetaal in Pijnacker: als het aan Quincy Dualeh (14) ligt, gaat dat er zeker van komen. De jonge, getalenteerde schermer zette onlangs een internationale stap vooruit in de richting van zijn Olympische droom.

Door: Dennis van den Berg

Het had niet veel gescheeld, of Quincy Dualeh had de sport waarin hij momenteel excelleert aan zich voorbij laten gaan. Toen hij zijn pleegvader, schermdocent Floris Nonhebel, in actie zag bij schermschool Ter Weer in Den Haag, leek dat Quincy ook wel leuk om te gaan doen. Mede omdat hij moeilijk kon aarden in de lesgroep waarin hij terechtkwam, haakte hij in eerste instantie af. Maar de sport an sich bleef aantrekkingskracht op hem uitoefenen. "Toen heb ik het nog een keer geprobeerd, in een andere groep. En dat ging stukken beter", vertelt de jonge floretschermer. Wat heet: Quincy heeft inmiddels het Nederlands kampioenschap bij de pupillen tot veertien jaar op zak en maakt deel uit van de nationale jeugdselectie floretschermen. Hij mocht afgelopen maand deelnemen in de cadettenklasse tot zeventien jaar op het Europees kampioenschap in Servië. Om zich hiervoor te kwalificeren moest hij zich op vijf Europese kwalificatietoernooien bewijzen. Dat was geen gemakkelijke opgave, omdat deze toernooien door de wereldtop worden bezocht en Quincy relatief jong is. Hij behaalde op het EK de tiende plaats. Het Nederlandse team werd uit de strijd gezet door Italië, dat uiteindelijk ook de Europese titel in de wacht wist te slepen.
Geen onverdienstelijke prestatie op het internationale podium, maar de ambities van Quincy reiken verder. Hij droomt al van de Olympische Spelen. In 2024, hij is dan 22, hoopt hij erbij te zijn op de dertigste editie van de moderne Olympische krachtmeting. Hij wil zich het liefst in teamverband kwalificeren voor de spelen, omdat die disciplines hem het beste liggen. Tot die tijd richt hij zich onder meer op de jeugd-Olympiade en nationale en internationale toernooien, waarin hij zijn schermvaardigheden in de praktijk verder kan aanscherpen.
Quincy schermt met de floret, het lichtste wapen binnen het schermen. Dit bevalt zo goed, dat hij hiermee wil blijven schermen in plaats van met een zwaarder wapen. Daarnaast vindt hij de schermstijl die bij de floret hoort, met een scheidsrechter die met z'n neus bovenop de gevechtshandelingen staat, erg leuk. "Het is eigenlijk een sport in een sport om de scheidsrechter te overtuigen van je gelijk en jezelf zo in de punten te spelen", legt de jonge schermer uit. Het snelle nadenken en handelen is datgene wat hem aantrekt in de schermsport. "Elk punt dat je pakt is belangrijk. Het is bij schermen heel gebruikelijk dat je zo terug weet te komen van een achterstand en de partij alsnog kunt winnen." Eenmaal in de arena vergeet Quincy zoveel mogelijk het scorebord: "Als ik mijn masker opzet, ga ik voor de winst."
Quincy's school, het Stanislas College Pijnacker, gaat gelukkig zeer coulant om met het wedstrijdprogramma van haar schermende leerling. Op zaterdag 23 april mag hij weer aan de bak, om zijn nationale titel bij de cadetten te verdedigen.