Het team van De Wolf Fietsen. Tweede van links is Jordy Ritstier.
Het team van De Wolf Fietsen. Tweede van links is Jordy Ritstier. Foto: Dennis van den Berg

Van potten en pannen naar trappers en spaken:
De Wolf Fietsen viert het honderdjarig bestaan

DELFT – De Wolf Fietsen aan het Oosteinde viert deze maand het honderdjarig bestaan. Van een handelsonderneming die ook fietsen in het assortiment had is het bedrijf zich de afgelopen decennia volledig gaan toeleggen op en specialiseren in fietsen, met en zonder elektrische ondersteuning.

Jordy Ritstier is sinds 1 april 2002, samen met zijn vriendin Ingrid Borsje, de eigenaar van De Wolf Fietsen. Omdat hij zich graag wilde verdiepen in de geschiedenis van zijn winkel, zocht hij onlangs de zwager van oud-eigenaar Koos de Wolf op. Deze Karel, een broer van Koos' echtgenote Miep, kon Jordy van alles vertellen. De grondlegger van de onderneming, 'Opa' Anton de Wolf, is ooit begonnen met een stalhouderij met paarden en koetsen op het Noordeinde. Later kwam hij op het Oosteinde 215 terecht, de locatie waar het bedrijf nog altijd gevestigd is. Anton ging hier handel drijven in huishoudelijke artikelen, zoals gieters, potten en pannen; en later kachels en haarden met toebehoren als kachelpijpen en mica kachelraampjes. Antons zoon Koos De Wolf is hiermee verder gegaan. Hij wist de zaak uit te bouwen tot een voorloper van de wit- en bruingoedzaak: er werden wasmachines verkocht, naaimachines, radio's en televisies - en ook fietsen!
Een van de gebeurtenissen die Karel zich nog scherp voor de geest kon halen, was de bezorging van twee potkachels met de bakfiets. "De bestemming: Ter Heijde aan zee in het Westland. Een hele rit met twee van die zware kachels inclusief de kachelpijpen. Om er zeker van te zijn dat het transport zou lukken, werd de bakfiets met een touw voortgetrokken door een andere fiets. En zo naar Ter Heijde. De bestuurder van de bakfiets was Karel, op de 'sleepfiets' met het touw reed Koos", vertelt Jordy, die na het horen van dit verhaal blij is dat hij alle afstanden die hij bedrijfsmatig aflegt in Delft en de regio met de bedrijfswagen kan rijden.

Etalage als blikvanger
'Op de pof kopen' bij De Wolf was niks bijzonders. Elke week werd er geld opgehaald bij hun klanten. Vijftig cent, een gulden of een rijksdaalder (twee gulden vijftig) waren doorgaans de bedragen die men incasseerde. In 1967 is Oosteinde 217 erbij gebouwd en is de winkel uitgebreid. De derde generatie in de vorm van Koos' dochter Jacqueline diende zich aan. Ze ging als verkoopster in de winkel helpen en ontfermde zich over de etalage, die ieder seizoen een nieuw thema kreeg en een ware blikvanger werd. Jacquelines toenmalige echtgenoot Fred kwam ook in de winkel werken in de jaren 1980 en 1990. Hij hield zich bezig met de verkoop van fietsen en heeft zodoende de basis gelegd voor de huidige fietsenwinkel, waar men fietsen en alle toebehoren zoals onderdelen, accessoires en fietskleding kan aanschaffen. Na de overname door Jordy en Ingrid is Fred in eerste instantie blijven werken bij De Wolf Fietsen, maar daar is hij na een paar jaar mee gestopt.

Groot fiets liefhebber
Bij De Wolf Fietsen kan men terecht voor de aanschaf en de reparatie van fietsen, van kinder- tot racefiets. Elektrische fietsen maken eveneens deel uit van het rijke assortiment van De Wolf. Jordy is zelf een groot liefhebber van fietsen: "Ik vind het geweldig om eraan te sleutelen. Het technische aspect, het maatwerk dat je moet leveren, ik houd ervan." Een van de blikvangers in zijn zaak is de fatbike: een atb met enorm dikke banden, waarmee je zo het strand op en de duinen in kan rijden. Samen met het team probeert Jordy zijn klanten te adviseren, mee te denken en zo snel mogelijk weer op weg te helpen.
Wie 's ochtends een fiets brengt voor reparatie of onderhoud, kan deze meestal diezelfde middag alweer komen oppikken in de werkplaats bij de winkel.
Daarnaast verzorgt De Wolf het onderhoud van fietsen van bedrijven en instellingen, zoals de TU, de afdeling Stadstoezicht van de gemeente Delft en zorgorganisatie Pieter van Foreest.
De Wolf Fietsen is gevestigd aan het Oosteinde 215 in Delft.
Openingstijden: dinsdag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 18.00 uur; vrijdag van 9.00 uur tot 21.00 uur (gesloten tussen 18.00 uur en 18.30 uur); en zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie: www.dewolfdelft.nl.

Een kiekje uit de oude doos, toen fietsen nog niet de dienst uitmaakten bij De Wolf.