'Hij vond dat hij die kaart had aangenaaid'

DELFT - De vorige week overleden Johan Cruijff stond niet bekend als een rodekaartenpakker. Toch kreeg hij in zijn tweede interland een rode prent gepresenteerd door toedoen van iemand met een verleden in het Delftse. Martin Stoelinga vertelt.

- Om wie gaat het?
"Om Bohumil Smolik, rechtsback van het Tsjechisch elftal. Hij speelde zesenvijftig interlands voor Tsjechië en op 6 november 1966 maakte hij een schwalbe, waar Cruijff zich nogal over opwond. Na te fel protest van Cruijff trok scheidsrechter Glöckner rood en verloor Nederland met 1-2. Het was de eerste rode kaart voor een Oranje-international."
- Wat is Smoliks band met Delft?
"Hij is een halfjaar trainer geweest bij Delfia. Hij was mijn compagnon in Tsjechië en omdat ik geblesseerd was, heb ik hem over laten komen. Hij was onder anderen trainer van Chris Treling, Ronald Hes en Leo Rontberg. Het werd me niet in dank afgenomen, want hij was echt een Oost-Europeaan die ze vooral veel liet lopen. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde."

- Wat vond Smolik van de rode kaart?
"Hij is al ruim zeven jaar geleden overleden, maar hij had het idee dat hij die kaart echt heeft aangenaaid. Hij was er op zijn zachtst gezegd dus niet echt trots op."