Odette Groenheide (derde van links) en Marjan de Kleijn (derde van rechts) met enkele regiogenoten die de RGM-cursus momenteel in Nootdorp volgen.
Odette Groenheide (derde van links) en Marjan de Kleijn (derde van rechts) met enkele regiogenoten die de RGM-cursus momenteel in Nootdorp volgen. Foto: Jesper Neeleman

De Ronnie Gardiner Methode: vanaf 8 april ook in Delft

DELFT – De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is even bijzonder als effectief. Het is een inspirerende nieuwe vorm van hersentraining, die overal ter wereld steeds vaker wordt toegepast. Vanaf 8 april ook in Delft.

Marjan de Kleijn en Odette Groenheide van Oefentherapie Oostland hebben zich afgelopen jaren in de methode verdiept. Zij zijn als één van de eerste Oefentherapeuten opgeleid om RGM te mogen geven door niemand minder dan de bedenker zelf: Ronnie Gardiner, een succesvol jazzdrummer.
Hij bedacht de methode waarbij op het ritme van de muziek, die wordt afgestemd, oefeningen worden gedaan aan de hand van geprojecteerde symbolen. Er wordt op speelse wijze gebruik maakt van ritme, muziek, beweging, balans, spraak, gehoor en gevoel.
Gardiner ontdekte dat je met muziek en ritme èn het gelijktijdig gebruiken van de zintuigen, de linker- en rechterhersenhelft activeert om effectiever samen te werken. MS-, Parkinson-, NAH- en CVA-patiënten die het ondergaan, ervaren dikwijls dat hun geheugen, concentratievermogen, stemming, coördinatie, denksnelheid en motorische vaardigheden verbeteren dankzij RGM. "Het is haast niet uit te leggen hoe het werkt, daarvoor kun je het beste de filmpjes op onze website www.oefentherapieoostland.nl bekijken", vertelt Marjan de Kleijn. "RGM is een methode om je brein zo goed mogelijk uit te dagen. Door het gelijktijdig gebruiken van je zintuigen wordt het brein flink aan het werk gezet."
In hoeverre het helpt, verschilt per persoon. "Maar het zorgt er wel bij iedereen voor dat het concentratievermogen beter wordt", weet Odette. "Verder merken we heel vaak dat mensen na afloop van de RGM-sessies weer vrolijk naar buiten stappen. Het feit dat we met een groep en vooral met muziek werken, maakt het natuurlijk hartstikke leuk. Niets is fout en het gaat er onderling heel ontspannen aan toe."

In rap tempo
Dat RGM is volgens de therapeuten leuk is om te doen èn het helpt ook nog eens bij klachten die te maken hebben met de hersenen. Dat zorgt ervoor dat de methode zich in rap tempo als een olievlek over de wereld spreidt. RGM is trouwens ook heel geschikt voor gezonde mensen die hun brein willen uitdagen. Momenteel zijn zo'n honderdvijftig therapeuten bevoegd RGM te mogen geven. Hiervan zijn er twintig 'master-practitioners', waaronder Marjan de Kleijn en Odette Groenheide van Oefentherapie Oostland, die alle negentien symbolen in hun lessen toepassen.

Introductiecursus
Om kennis te maken met RGM geven zij in samenwerking met VTV vanaf maandag 8 april een vier weken durende introductiecursus. Deze vindt tussen 14.15 uur en 15.15 uur plaats bij Vrijetijdscentrum De Wipmolen aan de Professor Krausstraat 71b in Delft. Deelname kost 40 euro voor vier weken en aanmelden kan via e-mailadres oefentherapieoostland@gmail.com of bij het VTV via telefoonnummer 015 - 26 18 648.
Vanaf september begint de volledige cursus van 14 weken.