Stevie Berkel en Raymond Heinsman repareren de rollator van meneer Smeets (foto: Helga Favier)
Stevie Berkel en Raymond Heinsman repareren de rollator van meneer Smeets (foto: Helga Favier) Foto: Helga Favier

Monteurs Rollatorwerkplaats repareren gratis

DELFT - Elke dinsdag is de drukbezochte Rollatorwerkplaats voor kleine reparaties open in Pieters Kamerhuis. Ouderen die extra zorg nodig hebben en verstandelijk beperkte jong volwassenen van Ipse De Brugge wonen hier en trekken met elkaar op.

Door: Helga Favier

Smeren, remmen nalopen, schroeven aandraaien en als extra service nog een poetsdoekje erover. Vingervlug nemen de monteurs Raymond Heinsman en Stevie Berkel de rollator van meneer Smeets onder handen. De buurtbewoner zit er rustig bij en maakt een praatje. Hij is blij met de service. "Mijn rollator liep wat stroef en in een winkel kun je met dit soort kleine reparaties niet even langskomen." Raymond knikt: "Als je de rollator moet inleveren bij een winkel, kan het wel een week duren voor hij klaar is."

Samenwerking
De werkplaats is een samenwerkingsverband tussen Stichting Ipse De Bruggen, Pieters Kamerhuis van woonzorgcentrum Pieter van Foreest en thuiszorgwinkel Vegro die honderd meter verderop in De Hoven ligt. Mocht er een grote reparatie nodig zijn, dan gaat de rollator naar de thuiszorgwinkel. De Rollatorwerkplaats startte half maart en krijgt sindsdien veel aanloop. Elke dinsdag van 10.00 uur tot 14.00 uur kunnen de ouderen hier terecht. De meeste reparatieverzoeken gaan over loszittende remmen of gebroken kabels.
Raymond en Stevie vinden het leuk om met ouderen te werken. "Je kunt echt met ze lachen", grijnst Raymond. "En ze vertellen vaak interessante verhalen van vroeger", vult Stevie hem naadloos aan.

Dikke vrienden
De enthousiaste monteurs zijn dikke vrienden en werken ook samen bij Brik-Fit Fietsen, waar ze uit oude onderdelen nieuwe fietsen samenstellen. "Rollators zijn echter wel heel anders dan fietsen", vertelt Raymond stoer, terwijl Stevie alweer aan een kleine beurt van de volgende rollator bezig is.
"Het remsysteem is veel minder ingewikkeld. Wel jammer dat bij rollators de schroeven snel los zitten, dat zou nog verbeterd moeten worden aan het systeem." Stevie roept over zijn schouder: "Ik vind de plastic rollators niet handig. Ze zijn minder stevig dan de metalen en gaan sneller kapot."
De volgende bezoeker dient zich alweer aan. Jet Ouwehand komt langs om de remmen van de rollator van haar schoonmoeder na te laten kijken. "Wat krijgen jullie van me", vraagt ze als het klaar is. "Niks hoor, onze service is gratis", reageert Raymond. "Nou dat is super", is het verbaasde antwoord. Trots kijken Stevie en Raymond elkaar aan.

Gouden tip
Voor alle rollatorgebruikers hebben Raymond en Stevie nog een gouden tip: "Loop trots! Dat spaart de rug en voorkomt valpartijen."