Kees van Zuijlen begon met voetballen bij Wippolder, maar groeide uit tot een echte d.v.v. Delft man. (foto: Roel van Dorsten)
Kees van Zuijlen begon met voetballen bij Wippolder, maar groeide uit tot een echte d.v.v. Delft man. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Alphons de Wit

Hoe gaat het met Kees van Zuijlen?

DELFT - Kees van Zuijlen (68) speelde zowel bij Wippolder als bij Delft meer dan tien jaar in het vlaggenschip.

Van Zuijlen begon met voetballen bij Wippolder. "We woonden aan de Kloosterkade en aan het eind van de straat lag het enige veld van Wippolder. Daar voetbalde heel de buurt op zonder dat het mocht. Totdat iemand ons wegstuurde en opperde dat we lid konden worden. Uiteindelijk is dat het begin van de jeugdafdeling geweest."

- Was het een succesvolle jeugd?
"Absoluut. We werden jaar in jaar uit kampioen en ik werd al op mijn vijftiende door Gerrit Klooster bij het eerste gehaald. Op de Paulusmulo waren ze er trouwens niet blij mee, want als katholieke jongen wilden ze dat je bij Vita Nostra of DHL ging voetballen. Uiteindelijk heeft mijn vader het voor elkaar gekregen dat ik bij Wippolder mocht blijven. Ik speelde trouwens met mijn buurman, Koos Beck, in een elftal. Hij was 44 en voor mij was het een hele stap om hem niet langer 'meneer Beck' meer te noemen."

- Ging het goed bij de senioren?
"Aanvankelijk wel, maar na de verhuizing lagen de prioriteiten binnen de club anders. We kregen de ene trainer na de ander, maar werden daar als spelers vaak wel in gekend. Totdat Gerard van der Helm zou komen. We kenden hem als speler van Full Speed en hij had geen goede indruk achtergelaten. Toen was voor mij de maat vol."

- Wat heb je toen gedaan?
"Ik heb met Bert Ham een lijstje opgesteld van clubs waar we wel wilden spelen. Uiteindelijk werd dat Delft. Niet verrassend, want Bert had er al eerder gevoetbald en mijn hele familie had er een verleden: mijn vader had er zelfs nog gespeeld. Frans Hogervorst was er trainer en zijn broer Gerard leider. Alles was tot in de puntjes geregeld, ook de vrouwen werden erbij betrokken. Dat waren we helemaal niet gewend."

- Waren jullie succesvol?
"In het begin zeker. We werden een aantal keer kampioen met jongens die overal vandaan werden gehaald. Na Frans kregen we Piet de Vries als trainer. Die presteerde het om je met een busje op Zestienhoven af te zetten en te zeggen dat je terug moest lopen. Later kwam Chris Kronshorst, daar heb ik zoveel van geleerd."

- Wanneer stopte je?
"Aanvankelijk na een interview waarin ik aangaf dat Gerard Linkerhof ons niet meer kon motiveren. Niet lang erna werd hij de laan uitgestuurd en haalde Ben Wessels me weer bij de groep. Ik stopte op mijn 39e en ben in het zesde gaan voetballen. Ook heb ik in de technische commissie gezeten, maar tegenwoordig kom ik nog maar zelden bij Delft."