Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Ineke Lampert

Ineke Lampert (60) is het nieuwste bestuurslid van zorgcoöperatie Wijzelf Delft (www.delft.wijzelf.nl), een vrijwilligerscoöperatie die een alternatieve benadering heeft voor de zorg.

1. Waarom wilde je voor het Rode Kruisgebouw aan de Vulcanusweg worden gefotografeerd?
"Omdat het Rode Kruis het bestuur van Wijzelf Delft gratis laat vergaderen. Dat past goed binnen het concept van onze coöperatie: we zijn een vrijwillig bestuur dat zo weinig mogelijk overheadkosten maakt."

2. Wat doet Wijzelf Delft?
"Wij brengen vragers naar en aanbieders van zorg met elkaar in contact. Nu ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen ontstaan andere zorgvragen. Met Wijzelf Delft hebben hulpbehoevenden zelf de controle over de zorg die ze afnemen."

3. Waarom ga je je hier sterk voor maken?
"Ten eerste omdat het een vorm van zorg is waarin ik echt geloof. Het concept is bedacht door een echtpaar uit Zoetermeer dat kampte met moeilijkheden bij het vervullen van mantelzorgtaken. Ikzelf zit met mijn ouders in eenzelfde situatie."

4. Hoe gaat Wijzelf Delft in zijn werk?
"Het is een coöperatie waarvan de gebruikers leden zijn. Zij zoeken naar diensten voor in of om het huis. Aan de andere kant worden deze diensten door particulieren of zzp'ers tegen een vooraf bepaald bedrag aangeboden. De coöperatie zorgt voor screening van de aanbieders en voor betaling als de klus naar tevredenheid is vervuld. Zo komen vraag en aanbod samen."

5. Heb je ervaring met de zorg?
"Zeker, ik heb veertig jaar ervaring in de zorg en zie dat de zorgwereld het moeilijk heeft. Tegenwoordig staan de financiën voorop, waardoor de betaalde zorg ontzettend onder druk komt te staan. Daarom denk ik dat het tijd is voor een alternatief."

6. Waarom biedt Wijzelf Delft dat alternatief?
"Omdat het in een gat in de markt springt. Mensen kunnen zelf hun zorg op maat bestellen, waardoor maatwerk mogelijk wordt. Daarbij kunnen zorgverleners die door reorganisaties buiten de boot zijn gevallen hun diensten op een andere manier aanbieden. Hierdoor wordt in het gat, dat tussen professionele zorg en vrijwilligerswerk inzit, gesprongen."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik alles in het werk stellen om de bureaucratie in de zorg te verminderen. Er gaat zoveel tijd en geld in die sector verloren. Het feit dat er voornamelijk op financiën wordt gestuurd komt de kwaliteit absoluut niet ten goede."

8. Maakt Wijzelf Delft mantelzorg overbodig?
"Nee, zeker niet. Hulpvragers maken keuzes over hoe ze hun budget besteden. Het voorkomt ook vraagverlegenheid: als het aanbod er is, durf je makkelijker om hulp te vragen, zeker als je ervoor betaalt. Dat aanbod is te vinden op www.delft.wijzelf.nl. Een veel gehoorde uitspraak van oudere hulpbehoevenden is dat ze liever willen dat hun familie gezellig op de koffie komt, dan dat ze de was komen doen."
9. Wat willen jullie als Wijzelf Delft bereiken?
"Vaak zie je dat doelen in cijfers worden uitgedrukt, maar dat is bij ons absoluut niet zo. Wij zoeken samenwerking met vergelijkbare partijen en hopen dat zoveel mogelijk Delftenaren hun zorg op een goede manier geregeld hebben. Daarbij hopen we nog jaren als een serieus alternatief mee te kunnen."

10. Wat voor successen heeft Wijzelf Delft geboekt?
"Sinds onze oprichting in maart 2015 zijn via de website verschillende matches tot stand gekomen. Daarnaast heeft staatssecretaris Van Rijn ons in een brief tot geslaagd burgerinitiatief bestempeld. Dat sterkt ons om op dezelfde weg door te gaan."