Matthew Medhurst in actie tijdens Lakeside 2016. (Foto: DG Media/David Gill)
Matthew Medhurst in actie tijdens Lakeside 2016. (Foto: DG Media/David Gill) Foto: david gill

Matthew Medhurst voor 't eerst op de heilige dartsgrond van Lakeside

DELFT – Matthew Medhurst is een van de meest getalenteerde darters van ons land. De Delftenaar stond daags na Nieuwjaar zijn pijlen te gooien als debuterend deelnemer aan het prestigieuze Lakesidetoernooi. Een onvergetelijke ervaring, en als het aan Matthew ligt blijft het niet bij die ene keer.

Door: Dennis van den Berg

"Mijn vader komt uit het Verenigd Koninkrijk", geeft Matthew Medhurst als verklaring voor zijn opvallende achternaam. "Mijn moeder, een Delftse, ontmoette mijn vader in Spanje. We hebben een tijd in Engeland gewoond, maar mijn moeder wilde toch graag terug naar Nederland vanwege haar familie. Dus toen zijn we in Delft komen wonen, en nooit meer weggegaan." Darts is mateloos populair aan de overzijde van de Noordzee, en ook Matthews vader mocht graag een pijltje gooien. Zo kwam Matthew al op jonge leeftijd met darts in aanraking. "Toen ik een jaar of twaalf was, begon ik me echt om het spelletje te bekommeren. Met vrienden ging ik darten in het buurthuis. Toen we competitie gingen spelen, stak ik er met kop en schouders tussenuit." Op zijn zestiende sloot Matthew zich aan bij Darts in Delft. Hij speelde vier jaar samen met zijn vader in een team en vormde daarna met zijn twee broers een eigen team.
Het balletje ging pas echt rollen toen Matthew in contact kwam met dartscommentator Jacques Nieuwlaat. "Hij vroeg of het me leuk leek om met Raymond van Barneveld te trainen. 'Wat een vraag: natuurlijk!' was mijn antwoord." Tijdens de eerste ontmoeting met zijn idool gierden bij Matthew de zenuwen door zijn keel, maar al gauw waren de trainingssessies met 'Barney' de gewoonste zaak van de wereld voor hem. Hij begon zelfs te winnen van de dartslegende: "Vond-ie niet zo leuk, nee." Nog altijd hebben de darters goed contact met elkaar, al wordt er niet meer samen getraind.
Matthew was van 2010 tot 2013 binnen de Professional Darts Corporation (PDC) actief en stapte toen over naar de British Darts Organisation (BDO). Qua dartscarrière was dit precies het zetje dat Matthew, bijgenaamd 'The Human Torch', nodig had: hij won de Italian Grand Masters in 2014 en kwalificeerde zich tevens voor de Winmau World Masters. Hij zette in 2015 alles op alles om de voorrondes te bereiken van de BDO Lakeside World Darts Championships van 2 tot en met 10 januari 2016. Hij verzamelde tijdens zeven van de acht kwalificatietoernooien zoveel punten, dat het verschil met de nummer twee bijna de helft van het aantal punten bedroeg.
In de voorronde van Lakeside trof Matthew op zaterdag 2 januari Canadees Jeff Smith. Helaas voor de Delftse darter deed Smith zijn bijnaam 'The Silencer' eer aan en legde hij Matthew met 3-0 het zwijgen op. Desondanks kijkt Matthew met een goed gevoel terug op zijn deelname: "Ik kan toch zeggen, dat ik verloren heb van een van de finalisten van 2016." Inmiddels bereidt hij zich voor op het nieuwe seizoen en hoopt hij straks op het Lakeside WK van 2017 verder te komen dan de voorrondes.