Hanni Rick (rechts) bedankt Maxim Dalmeijer voor zijn bijdragen aan het boekje van VPTZ & Hospice Delft. (foto: Dennis van den Berg)
Hanni Rick (rechts) bedankt Maxim Dalmeijer voor zijn bijdragen aan het boekje van VPTZ & Hospice Delft. (foto: Dennis van den Berg) Foto: Dennis van den Berg

Verhalen van patiënten en vrijwilligers
terminale thuiszorg in boekvorm gebundeld

DELFT – Onder de titel 'Een hand, hart en schouder' heeft de fusieorganisatie van de terminale thuiszorgvrijwilligers VPTZ en het Hospice Delft maandag 18 januari een bundeling van verhalen van en over terminale patiënten ten doop gehouden. Wethouder Raimond de Prez nam het eerste exemplaar in ontvangst.

De fusie van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) en het Hospice Delft is op 1 januari van dit jaar definitief geworden. Door zich te verenigen in één organisatie kunnen de vrijwilligers nog beter tegemoetkomen aan de wensen en behoeften van terminale patiënten in Delft. Eén van de voordelen is, dat het voor stervenden gemakkelijker wordt gemaakt om over te stappen van de terminale thuiszorg naar een opname in het Hospice en omgekeerd. "Het belangrijkste doel blijft toch wel het helpen realiseren van een zo ontspannen mogelijk afscheid. Onze vrijwilligers ondersteunen de professionele zorg en de mantelzorgers waar ze maar kunnen", vertellen Loudi Stolker en Hanni Rick, respectievelijk voorzitter en bestuurslid van de fusieorganisatie. Om de werkzaamheden van de vrijwilligers – en en passant de aanstaande fusie – onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek, zocht de VPTZ in april 2014 op het Beursvloerevenement naar partners die daarbij konden helpen. De thuiszorgorganisatie werd in contact gebracht met de Tekstgroep en RODI Media zh. Hans Dalmeijer van de Tekstgroep wilde graag meewerken aan de totstandkoming van een reeks publicaties over de VPTZ en het Hospice Delft, RODI Media zh bood aan om de verhalen te publiceren in Delft op Zondag.
Het project kende een aanzienlijke aderlating door het overlijden van Hans Dalmeijer in juli 2014, maar Hans' zoon Maxim trad vervolgens bekwaam en gewetensvol in de voetsporen van zijn vader. Gevraagd naar zijn ervaringen antwoordt hij: "Ik vond het heel speciaal om te mogen doen. Het zijn bijzondere verhalen die je te horen krijgt, zowel van de patiënten, hun familie en nabestaanden als van de vrijwilligers. Ik had ooit al eens verhalen over mensen met dementie gemaakt, maar dit is net weer een stapje verder. De gesprekspartners waren zeer openhartig, daar ben ik ze enorm dankbaar voor." De boekjes zijn straks onder meer te vinden in de wachtkamers van de plaatselijke huisartsen. Zie ook www.hospice-vptzdelft.nl.