Leraren zijn aan het leren op de studiedag van de Laurentius Stichting in september 2015.
Leraren zijn aan het leren op de studiedag van de Laurentius Stichting in september 2015. Foto:

Laurentius en Kinderspeelzaal bereiden zich voor

"Vanaf 2017 zijn leerkrachten wettelijk verplicht om zich te laten registreren in het lerarenregister. Zo is eenvoudig te controleren of docenten de juiste opleiding hebben genoten om voor de klas te staan en of ze hun vakkennis op peil houden en weten wat er binnen hun vakgebied speelt", legt bureaucoördinator en stafmedewerker onderwijs Elma Cools van de Laurentius Stichting uit. Het register bestaat overigens al, als een gezamenlijk initiatief vanuit het onderwijs waar leerkrachten hun vaardigheden op vrijwillige basis tentoonspreiden. Voor schoolleiders bestaat er eveneens zo'n register. "Als Laurentius Stichting hebben we in ons strategisch beleidsplan, wat voor de komende vier jaar is opgesteld, de nadruk gelegd op de professionalisering van de leerkrachten. Belangrijk onderdeel hiervan is het opleiden en certificeren van leraren. Niet alleen mensen die nieuw zijn binnen het vak, maar juist ook de ervaren krachten. Zo voorkom je dat deze groep mensen vastgeroest blijft zitten in haar methodes en werkwijzen. Wat telt is het openstaan voor nieuwe en andere manieren van werken", maakt Cools duidelijk. Wat betreft deze bijscholing zijn er volop mogelijkheden om een opleiding op maat te volgen, onder meer door het behalen van losse modules.
Beroepskrachten in het onderwijs en op de voorscholen moeten zich dus blijven ontwikkelen. "Zo creëren we een leerlijn van 2 tot en met 12 jaar, waarin een goede taalontwikkeling centraal staat", licht bestuurder Kim van der Schoor van Stichting Kinderspeelzaal toe. Deze organisatie biedt peuteropvang aan in Delft en de omliggende gemeenten. Binnen drie clusters werkt Stichting Kinderspeelzaal samen met de Laurentius Stichting: het Muizenhuis bij de Cornelis Musiusschool, Do-Re-Mi bij de Mgr. Bekkersschool en Klavertje Vier bij de Titus Brandsmaschool. "Kinderen worden op deze manier goed voorbereid en overgedragen aan het basisonderwijs", stelt Van der Schoor.
Het actief betrekken van ouders bij het onderwijs is en blijft een belangrijk speerpunt voor de Laurentius Stichting. Een van de nieuwe initiatieven waarbinnen ouders hun medewerking kunnen verlenen zijn de Vindplaatsen. Cools: "Dit zijn de schoolbibliotheken nieuwe stijl. In samenwerking met de plaatselijk bibliotheek DOK zijn we hiermee gestart op de Cornelis Musius en de Mgr. Bekkers. Onder en na schooltijd wordt hier een breed cultureel palet aangeboden: niet alleen boeken, dvd's en aanverwanten, maar bijvoorbeeld ook dramalessen."
De Laurentius Stichting en Stichting Kinderspeelzaal bereiden zich tot slot gedegen voor op de opvang van asielzoekerskinderen. "Delft wil statushouders onderdak gaan verlenen. Deze kinderen hebben goed taalonderwijs nodig, zodat ze na ongeveer een jaar door kunnen stromen naar de 'gewone' scholen, zowel de peuters als de oudere kinderen", aldus Van der Schoor en Cools. Voor mei van dit jaar moet helder zijn hoe dit onderwijs eruit komt te zien en op welke locatie(s) het wordt gegeven.
Meer informatie is te vinden op www.laurentiusstichting.nl en www.kinderspeelzaal.nl.