Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Wim van Dorp

Wim van Dorp (61) zette vijfentwintig jaar geleden de Delftse afdeling van Dorcas op en haalde in 2015 27.000 kilo aan kleding op voor dit goede doel.

1. Waarom wil je bij de inzamelcontainer in je voortuin worden gefotografeerd?
"Omdat hier het best duidelijk wordt waar we mee bezig zijn. Mensen kunnen hier, bij de Merellaan 13 in Rijswijk, oude kleding doneren die naar vluchtelingen, mensen in oorlogsgebied en mensen in heel arme landen wordt gebracht.

2. Wat doet Dorcas?
"Dorcas houdt zich bezig met het lot van vluchtelingen en mensen die in extreme armoede leven. Daarbij worden kleding, dekens, speelgoed en allerlei andere bruikbare materialen ingezameld. Daarnaast hebben we allerlei projecten in ontwikkelingslanden."

3. Hoe kwam je bij Dorcas terecht?
"Ik ben benaderd door de werkgroep in Wateringen. In die tijd werden verzoeken aan overheden gedaan om mensen die vanwege hun geloof gevangen zaten een eerlijk proces te gunnen en naar die gevangenen om hen een hart onder de riem te steken. Vanuit die gebieden kwam de vraag om hulpgoederen en daarmee zijn we verder gegaan."

4. Wanneer begon je met Dorcas Hulp Delft en Haaglanden?
"Vanwege de oorlog in Joegoslavië. In 1990 heb ik kerken aangeschreven en binnen no-time hadden we 25 ton aan kleding ingezameld. Dat begon in mijn schuur en later zette de landelijke organisatie een zeecontainer in de straat. Vanaf die tijd hebben we de activiteiten uitgebreid. Dit jaar hebben we duizend zakken kleding na sortering direct naar vluchtelingen in Syrië, Irak en Afghanistan kunnen brengen."
5. Heeft dat sociale er altijd al ingezeten?
"Ja, op de Prins Mauritsschool gingen we kaarsen verkopen voor Zonnegloren, een sanatorium voor mensen met tbc. Ik ging in heel de Wippolder de deuren langs en verkocht de meeste kaarsen van de hele school. In mijn middelbare schooltijd haalde ik met een fietskar oud papier op, waarvan de opbrengst naar de kerk ging."

6. Welke rol speelt het geloof?
"Het is voor mij de motivatie om door te gaan. Als ik in de bijbel lees hoe Jezus omkijkt naar armen, weduwes en wezen, is dat voor mij een grote inspiratie. Die inspiratie is alleen maar groter geworden toen ik zelf in Oost-Europa ben geweest en de armoede heb gezien."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik niet zo moeilijk doen over de opvang van vluchtelingen. Natuurlijk zit er een enkele rotte appel tussen, maar de meesten moesten echt weg van huis. Dat zou jou maar overkomen... Ik heb in de Viergang in Pijnacker geholpen met de vluchtelingen en daar zag je dat opvang echt nodig is."

8. Welke middelen hebben jullie?
"We hebben vijfentwintig winkels, waarin we goederen die we aangeboden krijgen verkopen en zijn afhankelijk van particuliere giften. Hiermee bekostigen we de transport."
9. Komen de goederen goed terecht?
"Absoluut. Van alles wordt geregistreerd waar het terechtkomt. Ik heb het ook met eigen ogen kunnen zien. Als je ziet hoe mensen in Oekraïne, die eigenlijk onder de armoedegrens leven tot tranen toe geroerd zijn als ze een voedselpakket krijgen, dan schiet je zelf ook vol."

10. Is alle hulp welkom?
"Zeker, mensen kunnen altijd zakken kleren bij mij aan de Merellaan 13 in Rijswijk kwijt. Daarnaast kunnen we sorteerder gebruiken voor onze nieuwe sorteerlocatie bij ViHaMij aan de Rijnweg. Ook zijn donaties natuurlijk altijd welkom. Voor meer informatie kunt u terecht op www.dorcashulpdelft.nl."