De deelnemers aan de Q Santa Run vermaken zich opperbest. (foto: Paul Ridderhof)
De deelnemers aan de Q Santa Run vermaken zich opperbest. (foto: Paul Ridderhof) Foto: Paul Ridderhof

Delftse Kerstman mag deel uitmaken van de 3000 van de Q Santa Run

DELFT – Duizenden Kerstmannen en –vrouwen die in het sprookjesachtige decor van de Efteling lopen voor het goede doel. De Q Santa Run kende afgelopen weekend een succesvolle zesde editie. Een deelnemende ooggetuige uit Delft doet verslag.

Door: Dennis van den Berg

Als Sinterklaas en zijn Pieten ons land weer hebben verlaten, is het ruim baan voor de Kerstman en zijn rendierslee. Beiden gebaseerd op de heilige Nicolaas van Myra, maar ieder met z'n eigen invulling en uitvalsbasis. Waar de Sint na afloop van zijn verjaardagsfeest terugkeert naar het zonnige Spanje, vinden we de Kerstman te midden van sneeuw en ijs. Het lijkt de goede man niet te deren: niet zo vreemd, want hij heeft genoeg spek op de botten om weinig last te hebben van de gebruikelijke weersomstandigheden op de Noordpool. Erfenisje van de makers van Coca Cola, die met hun versie uit de jaren 1930 dé iconische Kerstman creëerden: rond van buik en hoofd.
Anno 2015 is dat beeld enigszins bijgesteld. Omdat veel mensen gezonder zijn gaan leven, moet ook de Kerstman eraan geloven. In diverse steden en plaatsen in het land worden zogenaamde Santa Runs gehouden: hardloopevenementen, waarbij de deelnemers gekleed gaan in het tenue van de Kerstman. Ludiek, maar ook met een serieuze kant. Vaak wordt bij zo'n evenement aandacht gevraagd voor een goed doel.

Efteling
Radiozender Q-Music organiseert sinds zes jaar z'n eigen Q Santa Run, met 3000 deelnemers het grootste in z'n soort in ons land. Plaats van handeling was dit jaar de Efteling, dat rond deze tijd in winterse sferen is gedompeld. Een Delftse Santa Claus, die niet met naam en toenaam in de krant wil ("noem me maar Klaas"), maakte het evenement op zaterdag 19 december van begin tot eind mee.
-Waarom heb je je hiervoor opgegeven?
"Het was een spontane ingeving. Ik luister regelmatig naar Q-Music en hoorde de oproep voor deelnemers aan de Santa Run voorbijkomen. Dat lijkt me nou leuk om een keer mee te maken, dacht ik bij mezelf. Maar ik wilde het niet alleen doen. Uiteindelijk vond ik een zakenpartner van me bereid om mee te doen. En zo hebben we ons met z'n tweeën tussen duizenden andere Santa's gemengd."
-Krijg je een Santa-pak van de organisatie?
"Inderdaad, met de reclameslogan van Q-Music op de rug: 'You make us Q.' Ik heb het mijne bewaard, als aandenken aan een bijzondere avond."
-Is het echt een hardloopwedstrijd, of meer een wandelfestijn?
"Het wordt wel neergezet als een hardloopevenement, maar in de praktijk is het meer een wandeltocht. We moeten ons met een grote groep door het park bewegen, onder meer via het Sprookjesbos. Echt hardlopen lukt niet, maar er wordt zeker wel stevig gewandeld."
-Wat was jullie beloning na afloop?
"Glühwein, lekker eten en een grote afterparty met een optreden van Miss Montreal."
- En het goede doel?
"Dat is Voedselbank Nederland. Met deze actie hebben we 9312 gezinnen aan een voedselpakket van de Voedselbank kunnen helpen."