Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Sonya Raziuddin

Sonya Raziuddin (11) uit Ypenburg deed mee aan het TROS-programma CupCakeCup, dat in de kerstvakantie rond 19.00 uur op ZAPP wordt uitgezonden.

1. Waarom wilde je in je klas bij basisschool De Vlieger worden gefotografeerd?
"Omdat ik hier werd verrast door de mensen van het tv-programma CupCakeCup. Zij vertelden me dat ik door was naar de studiorondes, waarmee ik natuurlijk ontzettend blij was. Daarnaast heb ik het hier erg naar mijn zin in de klas van meester Jan en Juf Jantine."

2. Wat houdt de CupCakeCup in?
"Het is een wedstrijd voor kinderen tussen de 9 en 13 jaar die cupcakes maken. Dit jaar is de vierde editie. De cakes worden beoordeeld door een vakkundige jury en degene die de beste cupcakes maakt, is de winnaar. De wedstrijd wordt in de kerstvakantie op ZAPP uitgezonden."

3. Hoe ben je op het idee gekomen je voor de wedstrijd op te geven?
"Ik zat met mijn nicht op youtube en zag een promotiefilmpje langskomen. Ik heb me in de CupCakeCup verdiept en heb alle afleveringen van de eerste drie seizoenen bekeken. Daarop heb ik een inzendingsfilmpje gemaakt met waarom ik mee wilde doen. Dat was heel leuk. Omdat ik het graag in één keer wilde opnemen, duurde het wel even voordat het filmpje af was."

4. Heb je altijd al iets met bakken gehad?
"Mijn moeder is gek op bakken en al van jongs af aan help ik met dingen door elkaar mixen en dergelijke. In het begin ging het breken van eitjes alleen niet zo goed. Het bakken zelf zit er dus van jongs af aan al in. Ik heb dat van mijn moeder overgenomen en het is nog steeds leuk om samen te bakken."
5. Heb je tips voor het maken van een goede cupcake?
"Mijn tip is om het beslag vooral niet te lang te kloppen. Veel mensen denken dat dat niet lang genoeg kan, maar dat is zeker niet zo. Daarnaast is het belangrijk om netjes te werken en moet je proberen origineel te zijn met smaken. Zo ontstaan verrassende combinaties."

6. Heb je een geheim ingrediënt?
"Nee, ik heb absoluut geen geheimen. Wat ik wel heel bijzonder vond, is dat ik bij de selectiedag een hartje in mijn cupcake had gedaan. Verder vind ik kaneel en rozijnen een heel goede combinatie. Die komt ook vaak in mijn cupcakes terug. Familieleden aan wie ik cupcakes laat proeven, zijn daar ook gek op."
7. Als ik burgemeester van Ypenburg was, dan…
"… zou ik er ten eerste voor zorgen dat er een bakkerij komt waarin uitsluitend cupcakes worden verkocht. Daarnaast vind ik het heel leuk hier in de wijk, maar zou ik er toch wat meer speeltuinen maken."

8. Hoe vind je het om op tv te komen?
"Heel erg leuk, want zeker op mijn leeftijd maakt niet iedereen dat mee. Daarnaast ben ik op tv bezig met de dingen die ik het liefste doe. Ten slotte is het natuurlijk heel erg leuk om BN'ers te ontmoeten en Tim Douwsma in het echt te zien."

9. Wil je later verder gaan met cupcakes?
"Ik wil er zeker wel iets mee blijven doen. Het liefst heb ik een eigen bakkerij waarin ik cupcakes kan verkopen. Ik wil echter ook graag iets met computers doen, waardoor zo'n winkel dus vooral iets voor in het weekend zou moeten zijn."

10. En wil je naast cupcakes nog meer bakken?
"Ik vind het inderdaad nog steeds heel leuk om met taarten bezig te zijn, al heb ik wel een voorkeur voor cupcakes. Die zijn voor ieder die er een krijgt een eigen feestje en je kunt ze allemaal heel anders versieren. Een taart moet je al meteen in stukken snijden, waardoor hij al meteen kapotgaat. Verder duurt het bakken en afkoelen veel langer en dat gaat ten koste van de versiertijd."