In de Delftse binnenstad liggen nog vele skeletten begraven.
In de Delftse binnenstad liggen nog vele skeletten begraven. Foto:

'Ik word er niet vrolijk van en heb geen idee hoe het afloopt'

DELFT – De maand december is het moment bij uitstek om terug te blikken op het afgelopen jaar. Een jaar waarin archeologen, de kerk en de gemeente in conclaaf raakten over wat moet gebeuren met 2100 eeuwenoude skeletten bij de Nieuwe Kerk. Dus vroegen we Bram van den Band van AWN Den Haag: Hoe is het nou?

-Hoe is het nou met de 2100 skeletten?
"Die liggen er nog steeds. De eerste rechtszaak hebben we gewonnen, de tweede is op 18 januari. Dan moet duidelijk worden of en hoe de skeletten worden opgegraven. Wij zijn geen liefhebbers van graven, maar vinden wel dat de betrokken partijen zich aan spelregels moeten houden."
-De bouw van een kelder bij de Nieuwe Kerk zou zes weken worden uitgesteld, werd in augustus bekend. Wat is daarna gebeurd?
"De bouw ligt nog steeds stil. Zolang het onder de rechter is mogen ze niet graven en de kelder niet bouwen. Het is een hele rare en langdurige stilte. De Nieuwe Kerk zit op hete kolen. Ze willen graag beginnen, maar dat kan dus niet. Uitstel kost inkomsten. Aannemers kunnen bovendien gaan protesteren vanwege hun planning."
-Waarom moet gedegen onderzoek worden gedaan naar die skeletten?
"Dat is vereist. Archeologie Delft vindt dat ook. Het gaat om skeletten die daar over een periode van 500 jaar zijn begraven. Nu heb je de gelegenheid een fantastische vergelijking te maken, bijvoorbeeld tussen de rijke stinkerds die onder de kerk liggen begraven en de armoedzaaiers die buiten de kerk werden begraven. Je kunt allerlei informatie halen uit hun botten. Als je dat zomaar zou ruimen dan heb je geen informatie. Dat is onze zorg. Wij willen dat het opgraven van de skeletten op een fatsoenlijke manier gebeurt. Daar wringt de schoen."
-En uiteindelijk gaat het om geld…
"Ja. Er is zo'n twee-en-een-halve ton voor beschikbaar. Maar als je het goed wilt doen zou dat meer dan een miljoen euro kosten."
-Wie moet dat betalen?
"Daar gaat de ruzie over. De Gemeente zegt: We hebben er al geld in gestoken. De kerk wil en kan het niet betalen, dus moet het maar van die 250.000 euro. Dat wordt een probleem. Bijkomend probleem is dat, als dit verkeerd afloopt, je in heel Nederland straks een opgraving voor een paar tientjes kunt laten doen. Dit verhaal gaat nog wel een vervolg krijgen."
-Hoe kijkt u terug op 2015?
"Toch met het angstige voorgevoel dat mensen met de macht en de meeste poen de dienst uitmaken. Dat vind ik griezelig aan deze ontwikkeling. Het is een kwalijk machtspelletje tussen de kerk en gemeente. Ik word er niet vrolijk van en heb geen idee hoe het af gaat lopen."