Leonard van Velzen (achterste rij, tweede van links) met het team en de technische staf van DKC .
Leonard van Velzen (achterste rij, tweede van links) met het team en de technische staf van DKC . Foto:

Badmintontrainer Leonard van Velzen genomineerd voor Haagse sportprijs

DELFT – Het Haags Sportgala 2015 op maandag 25 januari 2016 kan ditmaal van een Delfts tintje worden voorzien. Een van de genomineerden voor de titel 'sportcoach van het jaar' is namelijk Leonard van Velzen uit de prinsenstad. Hij traint het eerste team van DKC Badminton, dat een uiterst succesvol seizoen achter de rug heeft.

Door: Dennis van den Berg

Het had niet veel gescheeld, of Leonard van Velzens sportieve carrière had zich op gravel en gras afgespeeld: "Ik speelde in mijn jeugd niet onverdienstelijk tennis. Maar in die tijd kon je in de winter niet op de buitenbanen terecht. Daarom speelden we 's winters binnen in de sporthal badminton. En toen ontdekte ik, dat ik badminton eigenlijk veel leuker vond om te spelen dan tennis." De tennisbal wordt zodoende ingewisseld voor de shuttle, en niet voor eventjes: Van Velzens actieve loopbaan als badmintonspeler beslaat twee decennia.
Vrijwel direct na zijn actieve loopbaan begint hij op zijn 33ste met het trainen van de spelers van BC Delft. Hij volgt een opleiding tot trainer/coach en kan terecht in Waddinxveen, als hoofdtrainer van Invictus. Daarnaast treedt hij toe tot de trainingsstaf van de nationale selectie en de Badminton Academy Zuid-Holland. Met Invictus promoveert Van Velzen naar de eredivisie, met de nationale selectie gaat hij – als interim-coach – mee naar het wereldjeugdkampioenschap.
Na een succesvolle periode bij Invictus waagt Van Velzen in 2009 de overstap naar DKC Badminton in Den Haag. Nadat hij is aangetreden, promoveert het eerste team gelijk van de eerste naar de eredivisie. Hij blijft daarnaast betrokken bij de nationale selectie en de Badminton Academy en verzorgt trainingen in Delft en Voorburg. Dat houdt hij tot 2013 vol: vanaf dat moment besluit hij de focus te leggen op DKC, waarvan hij dan inmiddels hoofdtrainer is. Daarnaast begeleidt hij twee talentvolle jonge speelsters van DKC, Kyra van der Heij uit Nieuwerkerk aan de IJssel en Tatum Kouwenhoven uit Delft, onder de vlag van het MR Team Van Velzen.
Het afgelopen seizoen 2014-2015 is er een om in te lijsten geweest. Na diverse verloren finales in zowel de reguliere als de bekercompetitie wint het vlaggenschip van DKC dit keer de landstitel én de beker. Het avontuur in de Europa Cup is inmiddels voorbij nadat een Russisch team in de kwartfinales te sterk bleek, maar DKC heeft wel de halve finales van het landskampioenschap bereikt, die op 10 en 16 januari tegen Almere worden gespeeld. Het succes heeft de badmintonclub een nominatie voor de Haagse sportploeg van het jaar opgeleverd. In het verlengde daarvan is Van Velzen genomineerd als Haagse sportcoach van het jaar. Zelf blijft hij daar nuchter onder: "Ik vind het vooral een teamprestatie, samen hebben we dit bereikt. Ik ben daarnaast onze teammanager Ellen Ruimschotel, met wie ik al samenwerkte bij de Badminton Academy, heel dankbaar voor al het werk dat zij verzet." Wie wil stemmen op Leonard van Velzen, kan dit doen tot 21 januari 2016 via
www.denhaag.com/nl/topsport/sportgala. Kijk ook eens op
www.mrteamvvelzen.nl.