Founders starten met een druk op de knop de website werkwaardig.nu.
Founders starten met een druk op de knop de website werkwaardig.nu. Foto:

Werkwaardig, het regionale MVO initiatief van Werkse!, is begonnen

DELFT - Founders en partners van Werkwaardig en stakeholders van Werkse! verzamelden zich rond het thema 'mensen kansen bieden op werk'. Met een druk op de knop lanceerden de veertien founders van Werkwaardig de site: werkwaardig.nu.

Inleidster is cabaretière Funda Müjde. Sinds acht jaar vanwege een dwarslaesie in de rolstoel, maar 'met beide benen op de grond'. "Mijn gebrek is zichtbaar, maar ieder mens heeft een gebrek. Een ander die in je gelooft kan daarbij het verschil maken." Daar haakt de voorzitter van Werkwaardig Frans van Kreuningen (regiodirecteur Tempo-Team) op in: "Ik droom van een arbeidsmarkt waar voor iedereen plaats is. Juist ook voor mensen die zelfstandig niet aan het werk komen. Een netwerk als dit helpt. Om draagvlak en betrokkenheid te versterken. Om voorbeelden te delen."
Tijdens de forumdiscussie vertelt directeur Werkse! Hans van der Sandt: "Bij de nieuwbouw van het Reinier de Graaf Ziekenhuis stak de projectleider zijn nek uit. Zo konden tientallen kandidaat-werknemers vanuit Werkse! werkervaring opdoen." Ook bij founder Avalex werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Als bedrijf doen wij ervaring op met medewerkers vanuit Werkse!. Directeur Jack Kuin stelt dat met creativiteit meer kan dan je denkt. De TU Delft, ook een van de founders, kan bogen op 30 jaar ervaring met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. HR-manager Kees Schotsman: "Er werken inmiddels ruim twintig mensen vanuit Werkse! bij ons. In het kader van de participatiewet groeit dat aantal de komende jaren. De goede begeleiding vanuit Werkse! helpt daarbij."
Wethouder Stephan Brandligt: "Wij willen de stickers van de doelgroepen af. Wij maken geen onderscheid tussen doelgroepen. In plaats daarvan krijgt iedereen maatwerk. Toegesneden op de specifieke persoon. Dat maatwerk is er ook naar de werkgevers toe. 'Wat is voor jouw bedrijf mogelijk?' Die vraag is leidend." Twee medewerkers zijn recent gestart bij IKEA Delft en er volgen er meer. "Je ziet dat mensen enorm gemotiveerd zijn. En blij omdat ze verantwoordelijkheid krijgen, een ritme, een doel."
Michiel Kraaijeveld van MKB Delft lanceert het idee om, bijvoorbeeld met een aantal kleine ondernemers uit één straat, samen iemand aan het werk te helpen. Of uit een pool te kunnen putten. "De afspraak om dat met Werkwaardig founder Tempo-Team te doordenken staat in de agenda!"
Participatie ook in de keuken: topkok Yuri Verbeek en cateraar Pieter Overgaag hebben deze avond versterking van vijf re-integrerende medewerkers van de Firma van Buiten. Iedereen blij. Kijk, zo is de participatiewet bedoeld.