Afbeelding
Foto:

Feestdagen trekken elk jaar ongenode gasten

Traditiegetrouw worden de meeste inbraken in december en januari gepleegd. Cijfers van 2010 tot 2014 laten zien dat tijdens de feestdagen anderhalf tot twee keer zoveel wordt ingebroken. Kerst en oudejaarsdag behoren daarmee tot de dagen waarop de meeste inbraken plaatsvinden.

Erg verrassend is dat niet. Bewoners zijn met de feestdagen vaak langere tijd van huis, vooral tijdens de avonduren.
Terwijl familie en vrienden aan het kerstdiner zitten of met elkaar het jaar uitluiden, slaan inbrekers hun slag. Wat een mooie avond had moeten zijn, eindigt zo voor veel mensen in een hoop narigheid.

Preventieadvies
Moeten we dan massaal onze afspraken maar afzeggen? Nee, met een paar simpele maatregelen kun je de kans op een inbraak al aanzienlijk verkleinen. Om te beginnen moet je de woning bij vertrek natuurlijk zorgvuldig afsluiten.
Daarnaast is het van groot belang dat de woning na vertrek een bewoonde indruk maakt. Laat wat glazen op tafel staan en zet bijvoorbeeld de radio aan. Verlichting helpt ook bij het voorkomen van een inbraak. Laat in en om het huis lampen branden. Gebruik geen klein lichtje om te doen of u thuis bent; daar prikken inbrekers wel doorheen. En laat bijvoorbeeld ook op de bovenverdieping een lamp aan.

Kerstcadeaus
Bewoners zelf kunnen ook al heel veel kunnen doen om een inbraak te voorkomen. Behalve het huis een bewoonde indruk geven, is het van belang om waardevolle spullen uit het zicht op te bergen.
Maak van je raam geen etalage. Leg je tablet of smartphone niet in de vensterbank of vol in het zicht op de eettafel. Ook kerstcadeaus kunnen de interesse van een inbreker wekken.
Maak met jezelf en familieleden de afspraak om erop te letten. Loop bijvoorbeeld voor je feest gaat vieren even een rondje door je woning alsof je een inbreker bent. Wat zou je meenemen?

Omstanders
Tot slot is het altijd verstandig om de directe buren of bevriende straatbewoners te infomeren wanneer u een avondje niet thuis bent.
Zij kunnen bij verdachte situaties de politie inschakelen Negeer zelf geluid bij de buren ook niet als ze niet thuis zijn.
Hetzelfde geldt voor ongewoon geluid bij het achterpad of mensen die bij een voordeur rondhangen. Maar liefst ruim 80 procent van alle heterdaad aanhoudingen wegens woninginbraak is te danken aan de alertheid van omstanders.
Buren hoeven niet te schromen om hiervoor naar het alarmnummer 112 te bellen. De politie komt liever een keer voor niks, dan dat een inbreker ontkomt omdat bewoners besluiten om niet te bellen.