Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Wim Gielesen

Wim Gielesen (55) nam onlangs na eenendertig jaar afscheid als dirigent van het jeugdorkest van muziekvereniging Sint Caecilia in Schipluiden.

1. Waarom wilde je bij de thuisbasis van Caecilia worden gefotografeerd?
"Omdat dit de plek is waar ik al vanaf mijn tiende bijna elke week kom. Ik heb hier de afgelopen eenendertig jaar elke week het jeugdorkest gedirigeerd."

2. Waarom ben je op Caecilia gegaan?
"In die tijd zaten mijn vader, broers en zussen op de vereniging en dus ging ik ook. Ik was vooral onder de indruk van de optredens op Koninginnedag op straat in die prachtige uniformen. Dat wilde ik ook!"

3. Voor welk instrument koos je?
"Zelf wilde ik graag klarinet spelen, maar mijn vader kwam thuis met een ander instrument. Het orkest, want in die tijd was er nog geen jeugdorkest, had een hoornist nodig, dus ik ging hoorn spelen. Achteraf heb ik er nooit spijt van gehad."

4. Wanneer ging je dirigeren?
"Toen ik een jaar of twintig was. Ik assisteerde bij het jeugdorkest en mijn oom Aad Boks was de dirigent. Ik verving hem regelmatig en toen hij stopte, heb ik het overgenomen. Vervolgens ben ik de opleiding tot dirigent gaan volgen, waar ik vijf jaar over heb gedaan. Toen ik die had afgerond, werd ik automatisch assistent-dirigent van het harmonieorkest."

5. Hoe heb je het zo lang bij Sint Caecilia uitgehouden?
"Het is een dorpsvereniging, waarbij de familie- en vriendschapsbanden ruim aanwezig zijn. Daarbij verwachten we ook wat van elkaar, want we willen op hoog mogelijk niveau muziek maken. Die combinatie is heel erg mooi. Iedereen doet zijn uiterste best, maar na afloop is het ook heel gezellig."

6 Wat voor muziek vind je het leukst om te dirigeren?
"Dat is vooral muziek die echt voor harmonieorkesten is geschreven. Dit is niet al te recht toe, recht aan en is er sprake van tempowisselingen. Verder heb ik ook weleens een musical gedirigeerd, dat is heel anders. Zeker als er zeven- tot achthonderd man in het publiek zit."

7. Als ik burgemeester van Midden-Delfland was, dan…
"… zou ik blijvend werk maken van het behoud van de gemeente als groene oase midden in de metropoolregio. Dat gebeurt naar mijn mening al hartstikke goed en ik zou die lijn zeker doortrekken. Ik geniet vaak van het natuurschoon."

8. Wat is het verschil tussen hoornist en dirigent van het orkest zijn?
"Ik speel nog steeds in het harmonieorkest, maar het is altijd wel even een knop omzetten. De afgelopen dertig jaar hebben we drie dirigenten gehad. Nu stopt Geert Schrijvers ermee en dan ga je op een andere manier naar zijn opvolger kijken. Gelukkig kan ik me er wel van afsluiten en me ontspannen."

9. Blijf je nog wel actief binnen Sint Caecilia?
"Zeker. Ik houd me bezig met de bibliotheek en ik blijf actief in het harmonieorkest. Daarbij ben ik, als dat nodig is, beschikbaar als dirigent. Ik vond het echter tijd om het stokje aan iemand door te geven. Daarbij heb ik nu ook voor het eerst in dertig jaar vrij op vrijdagavond."

10. Wat is de uitdaging voor je opvolger?
"We hebben in Bastiaan Kuijpers een heel goede opvolger gevonden. De uitdaging is om met de jeugd om te gaan en ze blijven boeien. Je ziet tegenwoordig dat Caecilia niet bij iedereen meer de eerste prioriteit heeft. Daarbij is de aanwas van onderop al enige tijd minder. Hopelijk slaagt hij erin het aantal muzikanten op peil te houden. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken, want hij is een goede muziekdocent."