De dierenvrienden van Buyten Delft, met rechts Jet van der Duijn Schouten. (foto: Koos Bommelé)
De dierenvrienden van Buyten Delft, met rechts Jet van der Duijn Schouten. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

'Die enthousiaste reacties
geven energie om door te gaan'

DELFT – De maand december is het moment bij uitstek om terug te blikken op het afgelopen jaar. Een jaar waarin BuytenDelft de kinderboerderij en waterspeeltuin aan de Korftlaan overnam. Dus vroeg Delft op Zondag aan Jet van der Duijn Schouten: Hoe is het nou?

-Hoe is 't met Stichting BuytenDelft?
"Heel goed. We zijn vrij plotseling, midden in het seizoen, begonnen. Dan moet je opeens alles overnemen aan lopende zaken èn de tent draaiende houden. Dat ging met wat ups en downs, maar is wel goed gelopen. Momenteel zijn we met een zorggroep 'Buytenboeren' gestart, in samenwerking met PerspeKtief. En we zijn plannen aan het maken, zodat we binnenkort kunnen bouwen."
-Willen jullie veel veranderen?
"Zoals de situatie nu is, heb je geen inkomsten aan de waterspeeltuin en kinderboerderij. We moeten wel iets doen willen we daar iets gaan verdienen. Dat gaat gebeuren met leuke doorlopende activiteiten, elke dag moet hier wel iets te doen zijn. Voor de waterspeeltuin gaan we entree vragen en we willen een bezoekerscentrum met ondersteunende horeca bouwen. De kinderboerderij heet voortaan stadsboerderij, want we mikken op een bredere doelgroep. Wat hier komt moet 'the place to be' worden voor wie buiten wil zijn. In april 2016 moet er wel echt iets staan, dan willen we volop draaien."
-Hoe gaat het met de belangstelling?
"Momenteel zijn er niet heel veel bezoekers, want het is slecht weer en er is nu nog weinig te doen.We gaan deze plek doorontwikkelen naar iets mooiers, spannenders en uitdagender. Wat ik overigens wel mooi vind, is hoe ongelofelijk veel mensen ons een warm hart toedragen. Mensen melden zich spontaan aan als vrijwilliger of doen een donatie, ondernemers schenken producten of denken en doen mee. Daar krijgen wij energie van. Want we steken hier gigantisch veel tijd in. Momenteel worden we daar niet beter of wijzer van, maar door al die enthousiaste reacties krijgen we er tóch iets voor terug. Dat is zoveel waard. Het geeft energie om door te gaan. Boer Peet heeft de eerste maanden bovendien heel hard gewerkt om alles netjes te krijgen en ook de gemeente heeft haar best gedaan de overdracht in goede banen te leiden."
-Hoe kijk je terug op het jaar 2015?
"Van tevoren heb je natuurlijk wel een idee waar je aan begint. Maar als je er middenin zit heb je toch wel eens momenten dat je denkt: Oepsie. Dan is het fijn dat we met flexibele mensen werken. Want je moet gewoon doorgaan. We hopen dat veel mensen ons in de toekomst willen steunen. We zijn net een bio-oliebollen actie gestart met Ekoplaza Delft. Deze staat ook op www.buytendelft.nl. Van de opbrengst gaat de helft naar de Stadsboerderij."