Lies Lagerweij (links) knuffelt teamgenote Emma Russell en de trofee, die hoort bij het Amerikaans kampioenschap dameshockey voor universiteitsteams.
Lies Lagerweij (links) knuffelt teamgenote Emma Russell en de trofee, die hoort bij het Amerikaans kampioenschap dameshockey voor universiteitsteams. Foto:

Lies Lagerweij kroont zich met Syracuse tot Amerikaans hockeykampioen

DELFT – Delft heeft er een internationale kampioen bij. Lies Lagerweij (19) hockeyt sinds twee jaar in de Verenigde Staten bij het universiteitsteam van Syracuse: samen met haar team sleepte ze afgelopen zondag, voor het eerst in het bestaan van de universiteit, het landskampioenschap in de wacht.

Door: Dennis van den Berg

Lies Lagerweij begon haar hockeycarrière bij Ring Pass en speelde daarna bij HDM in Den Haag. Toen ze zich aan het oriënteren was op haar toekomst, ontdekte ze de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij een universiteitsteam in de Verenigde Staten. "Ik heb toen contact gezocht met negentien universiteiten in de VS en hen mijn gegevens en een filmpje toegestuurd", beschrijft Lies haar werkwijze. "Van veertien universiteiten kreeg ik een reactie terug. Uiteindelijk heb ik vijf universiteiten bezocht en gesproken met coaches van de verschillende teams. Met Ange Bradley, de coach van het dameshockeyteam van Syracuse University, had ik direct een klik." Zodoende viel Lies' keuze op Syracuse in de staat New York aan de Amerikaanse oostkust.
In het eerste jaar dat Lies deel uitmaakt van het team, raakt ze al vrij snel geblesseerd. "Ik had mijn achterste kruisband ingescheurd en stond weken aan de kant. Toen had ik het even behoorlijk moeilijk. Nog maar net in Amerika en dan al geblesseerd. Gelukkig gaan ze in Amerika heel professioneel om met sporters en kon ik onder goede begeleiding werken aan mijn herstel." Ook haar coach bleef haar het vertrouwen geven.
Naast het wennen aan haar nieuwe leefomgeving kreeg Lies een andere rol op het veld toebedeeld. "Ik was altijd een echte spits bij Ring Pass en HDM. Bij 'The Orange', de bijnaam van ons team, ben ik de laatste man in het centrum van de verdediging. Echt heel wat anders, maar het past goed in de visie van Ange, die mij geknipt vond voor deze taak in het veld." Lies' tactisch inzicht in een wedstrijd komt op deze plek goed tot z'n recht, heeft ze inmiddels zelf ervaren.

Intensief trainen
De reguliere competitie en de bekercompetitie spelen zich af in de herfstperiode. In de lente en de zomer trainen de hockeysters intensief, als voorbereiding op het seizoen. "Dat heeft echt effect gehad", heeft Lies gemerkt. "Ik ben wat kilo's kwijtgeraakt en heb er de nodige spiermassa bij gekregen. De belangrijkste overwinning op mezelf vind ik de verbetering van mijn snelheid bij looptesten. Ik was en ben niet de snelste van de groep, maar door de professionele begeleiding heb ik mijn prestaties flink kunnen verbeteren."
In Lies' eerste jaar bereikte het team van Syracuse University de finale van de competitie, waarin de hockeysters het moesten afleggen tegen het universiteitsteam van Connecticut. Dit jaar werd de finale opnieuw bereikt en was North Carolina de tegenstander. In een zenuwslopend spannende wedstrijd zagen Lies' ouders, speciaal overgekomen uit Nederland, hun dochter en haar team uiteindelijk winnen met 4-2.