De Delftse ondernemer van 2014, Manfred Bavelaar van Baaf Automotive (links), feliciteert zijn opvolger Nils Eekhout van Octatube.  (Foto: Koos Bommelé)
De Delftse ondernemer van 2014, Manfred Bavelaar van Baaf Automotive (links), feliciteert zijn opvolger Nils Eekhout van Octatube. (Foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

Octatube wint de eindstrijd tussen Delfts ondernemende helden

DELFT – Tijdens de jaarlijkse ondernemersbijeenkomst De Kracht van Delft in Theater de Veste is ontwerp- en bouwbedrijf Octatube uit de bus gekomen als de winnaar van de titel 'Delftse Ondernemer van het Jaar 2015'.

De jaarlijkse ondernemersverkiezing van Delft vierde dit jaar haar derde lustrum. Alles werd uit de kast gehaald om er een speciale editie van te maken. Roland Koopman, bekend van het RTL Nieuws en RTL Z, mocht de bijeenkomst aan elkaar praten. Hij ging losjes van start met een kleine quiz in het verlengde van het thema 'Delftse helden'. Vier schilderijen met historische figuren uit Delft stonden op het podium opgesteld. Het publiek mocht raden om welke figuren het ging. 'Grote onbekende' Johannes Vermeer deed zijn reputatie eer aan en werd nauwelijks herkend: dat gold niet voor de portretten van Antoni van Leeuwenhoek en de rector Cornelis Musius van het Sint Agathaklooster, het huidige Museum Prinsenhof. Het vierde kunstwerk bevatte het voorkomen van 'stedendwinger' Frederik Hendrik, zoon van Willem van Oranje. Het portret op de vijfde ezel in het midden van het podium bleef voorzien van een groot vraagteken: hierachter ging het portret van de winnaar van de Kracht van Delft schuil.
Voordat dit portret onthuld werd, mocht Koopman eerst een paneldiscussie leiden tussen vier Delftse ondernemers (horecaman Ed Hoogendijk, Pim Lubbers van Knotz Kinderopvang, Philip Hess van Senz stormparaplu's en Raymond van Uffelen van Ray Brandstore) en Tom Dorresteijn van Studio Dumbar, jaren terug het creatieve brein achter de stadsmarketingslogan 'Delft creating history'. Het panel hekelde het gegeven, dat Delft anno 2015 doorgaans alleen als een afslag aan de A13 tussen Den Haag en Rotterdam wordt gezien. "Delft kijkt te klein naar zichzelf en hoeft niet zo bescheiden te zijn", was de conclusie. Over de manier waarop de prinsenstad zichzelf dan dient te verkopen, verschilden de meningen binnen het panel. Waar Hoogendijk aangaf het nodige te zien gebeuren qua profilering, was Dorresteijn juist van mening dat de stad niet voldoende wordt gepromoot.
Toen werd het tijd voor de prijsuitreiking. Van de zes genomineerde bedrijven gingen horecaonderneming Moodz/Seven Hills, bouw- en ontwerpbedrijf Octatube en innovatieontwikkelaar Orange Pearl door naar de finale. De publieksprijs werd door de internetstemmers gegund aan Floris Koumans en zijn Orange Pearl. Voor het bekendmaken van de ondernemersprijs mochten burgemeester Bas Verkerk en Marco Hofland van Rabobank Zuid-Holland Midden het vel met het vraagteken bij het portret midden op het podium verwijderen. Te voorschijn kwam het gezicht van Nils Eekhout, wat betekende dat Octatube zich ondernemer van het jaar 2015 mocht noemen. "Ik had dit niet verwacht", vertelde Eekhout na afloop van de prijsuitreiking. "We hadden ons ingeschreven voor de verkiezing om het bedrijf wat meer zichtbaar te maken voor de Delftenaren. We hebben onszelf de laatste tijd onder meer onderscheiden met onze medewerking aan bekende projecten als het Mauritshuis in Den Haag en de Markthal in Rotterdam, maar dat wij hier onze oorsprong en basis hebben is niet bij iedereen bekend."