De nieuwe Toyota Prius, weer met een opvallend uiterlijk.
De nieuwe Toyota Prius, weer met een opvallend uiterlijk. Foto:

Toyota Prius weer opvallend vormgegeven

REGIO – Was het wel zo verstandig van Toyota om met de nieuwe Prius een statement van jewelste te maken? Ieder automerk heeft namelijk een hybride met een 'normaal' uiterlijk.

Waar de meeste andere merken hun (plug-in)hybridetechniek verstoppen in een 'gewone'carrosserie, heeft het merk Toyota de Prius wéér een opvallend en afwijkend uiterlijk gegeven. Of je het ontwerp nu mooi vindt of niet, de auto is duidelijk herkenbaar en zal zeker de eerste maanden dat hij op de weg is, zorgen voor verbaasde blikken.

Maar is dat nu echt nodig, dat opvallende uiterlijk? Natuurlijk, vorm volgt in dit geval functie, en de Japanse ingenieurs hebben ongetwijfeld berekend dat déze vorm voor déze auto het functioneelst is. Maar toch. Kijk, ten tijde van de eerste en tweede Prius was Toyota een pionier en de hybride een statement. Iedereen mocht, nee móést zien dat de Prius-rijder zich niets van de wereld om hem heen aantrok in zijn queeste naar een groenere toekomst. Dat zal straks met de Mirai niet anders zijn. Dat die waterstofauto niet op een 'gewone' auto lijkt, is dan ook niet meer dan logisch.
Maar nu heeft zo'n beetje elk automerk een (plug-in)hybride in het gamma. En de meeste fabrikanten bouwen deze techniek in een min of meer traditionele koets. Sterker nog, dat doet Toyota zelf óók. De Auris is immers te koop met precies dezelfde techniek als de Prius, maar dan in een 'normale' koets.