Piepjonge judoka’s in actie tijdens het jubileumtoernooi van Budoschool Gouweleeuw. 
(foto: Ton Smit Fotografie)
Piepjonge judoka’s in actie tijdens het jubileumtoernooi van Budoschool Gouweleeuw. (foto: Ton Smit Fotografie) Foto: Ton Smit Fotografie

Budoschool Gouweleeuw pakt 'goud in jaren' en is klaar voor de toekomst

DELFT – In de dojo van Budo Gouweleeuw hebben het verleden en de toekomst van judo, jiu-jitsu en aikido elkaar in een stevige houdgreep genomen. Op voortvarende wijze bouwt Lars Gouweleeuw met de hulp van een grote groep vrijwilligers het 'gouden' levenswerk van zijn vader Joop en moeder Bertie verder uit.

Door: Dennis van den Berg

Joop Gouweleeuw was een van de vier judoka's die deelnamen aan de roemruchte Olympische Spelen van Tokyo in 1964, in het spreekwoordelijke hol van de leeuw. De gouden plak van teamgenoot Anton Geesink bracht een ongekende populariteit van het judo in ons land teweeg. Op 1 januari 1965 openden Joop en zijn vrouw Bertie hun eigen judoschool, een instant succes. Het was hard werken voor het echtpaar: Joop combineerde de lessen 's avonds op zijn school met zijn baan overdag als sportleerkracht op het Stanislascollege, Bertie nam naast haar gezin en het huishouden onder meer de administratie van de judoschool voor haar rekening en was achter de schermen een van de drijvende krachten.
In 2010 zette het echtpaar een stapje terug. Met 400 leden en een grote schare vrijwilligers is de budoclub vandaag de dag uitgegroeid tot een van de grootste binnensportverenigingen in het Delftse. Lars, afkomstig uit het bedrijfsleven, is in juni van dit jaar aangesteld als verenigingsmanager. "De budoschool is het levenswerk van mijn ouders. Zij hebben een geweldige basis gelegd voor de plannen die we als vereniging koesteren. Zo wil ik graag eigen huisvesting zien te realiseren voor onze dojo. We delen het pand aan de Willem Bilderdijkhof nu met een basisschool, die hun gymnastieklessen in het sportzaaltje geven. Ik maak me momenteel sterk voor een eigen onderkomen voor onze club."
Goede initiatieven die reeds onder de vleugels van zijn ouders gestart zijn, wil Lars verder uitbouwen. Zo gaf en geeft Joop al sinds jaar en dag judolessen aan mensen met een verstandelijke beperking. Lars wil het G-judo een prominente plek binnen de school geven door middel van een eigen groep. Verder is Budo Gouweleeuw het adres voor het zogenaamde 'tuimeljudo': peuters van 2, 3 jaar wordt onder het toeziend oog van hun ouders de beginselen van het judo bijgebracht. "Uniek voor de regio", weet Lars. Joop voegt eraan toe: "Een ware uitdaging voor de docent: heel intensief, maar tegelijkertijd heel dankbaar."
Het vijftigjarig bestaan van Budo Gouweleeuw is op zaterdag 14 november uitgebreid gevierd met een groot jeugdtoernooi, waaraan ruim 300 leerlingen van 16 budoverenigingen uit binnen- en buitenland hebben deelgenomen. Tijdens deze happening werden Joop en Bertie verrast met de sportpenning van de Sportraad van Delft, die werd uitgereikt als erkenning voor hun jarenlange inzet voor de budoschool en de sportwereld in het algemeen. Wethouder Raimond de Prez, zelf ooit actief als judoka op de mat van Gouweleeuw, speldde onder toeziend oog van sportraadvoorzitter Wicher Schreuders de versierselen bij het echtpaar op. Meer weten? Kijk op www.budogouweleeuw.nl.