Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Youri van Doesburg

Youri van Doesburg (19) exposeert met zijn fototentoonstelling 'Door andere ogen' tot en met 31 december in het Rietveldtheater.

1. Waarom wilde je in het Rietveldtheater worden gefotografeerd?
"Omdat zij mij de mogelijkheid hebben gegeven om mijn eerste foto-expositie te houden. Mijn vader is hier vrijwilliger en kreeg te horen dat het Rietveldtheater exposities wilde houden. Mijn eerste expositie is ook de eerste ooit in het Rietveldtheater."

2. Heb je altijd al iets met fotograferen gehad?
"Van jongs af aan al. Ik had van kleins af een Kodak compact camera, die altijd meeging als ik naar de dierentuin of het museum ging. Op mijn veertiende kreeg ik een spiegelreflexcamera, waarmee de foto's ook steeds mooier werden."

3. Hoe is die interesse in fotografie ontstaan?
"Ik denk dat het komt doordat mijn vader vroeger voor de TU fotografeerde en daarover veel tegen mij vertelde. Dat wekte mijn interesse, waardoor ik me er zelf meer in ben gaan verdiepen."

4. Waar haal je de inspiratie vandaan voor je foto's?
"Over het algemeen gewoon in het dagelijks leven. Ik denk dat ik een fotografische blik heb. Soms loop ik door het huis of de stad en valt mijn blik ineens op iets wat ik een foto waard vind. Dat kan ook zijn als ik in de tram zit. Soms heb ik mijn camera bij me en maak ik die foto. Als ik die niet bij me heb, ga ik erna nog even terug."

5. Wat is er zo bijzonder aan jouw foto's?
"Ik denk dat de composities en objectkeuzes anders zijn dan bij anderen. Je ziet niet meteen wat het is. Daarnaast bewerk ik mijn foto's nog niet na. Ik weet nog niet echt hoe Photoshop werkt, maar krijg ook nu al complimenten over verrassende effecten die op mijn foto's zijn te zien."

6. Ben je wel van plan je meer in Photoshop te gaan verdiepen?
"Dat zeker, maar ik wil geen fotografieopleiding gaan volgen. Ik ben bang dat je dan in een keurslijf wordt geperst en je eigen identiteit kwijtraakt. Ik krijg toevallig binnenkort een nieuwe camera. Die wil ik van binnen en van buiten leren kennen door er zelf mee te experimenteren, zodat het mijn verlengstuk wordt. Dat is wel nodig ook, want op termijn hoop ik van fotograferen mijn beroep te maken."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"Zou ik niet bezuinigen op evenementen als Lichtjesavond en Westerpop. Ook zou ik meer geld uitgeven aan cultuur. Je zou ook na kunnen denken over een fotofestival in de stad."

8. Biedt Delft jou ook inspiratie?
"Dat valt best mee. Als je in Delft foto's wilt maken, kom je al snel op de toeristische kiekjes uit. Dat is niet mijn stijl. Ik heb toevallig pas wel een foto gemaakt van het gebouw van Rijkswaterstaat aan de Kruithuisweg die erg goed is gelukt."

9. Hoe zijn de eerste reacties op je expositie?
"Die zijn hartstikke goed. Vorige week tijdens de Museumnacht waren er veel bezoekers. Het leuke is dat er veel discussies ontstonden over wat er nu eigenlijk op de foto's stond. Tijdens de avond kreeg ik veel complimenten en de bestellingen sijpelen nu ook langzaam binnen. De expositie is nog tot 31 december geopend en ook op facebook is mijn werk te zien door te zoeken op YvD Fotografie."

10. Op welke foto ben je het meest trots?
"Dat is op de foto waar ik nu bij sta. Het is een foto van de zee met een bepaalde weerspiegeling die ik in Turkije heb genomen. Ik vind de compositie erg mooi gelukt."