Zoon Erik en vader Martin Idenburg: samen de strijd aan tegen prostaat- en teelbalkanker. (foto Martijn Linthorst)
Zoon Erik en vader Martin Idenburg: samen de strijd aan tegen prostaat- en teelbalkanker. (foto Martijn Linthorst) Foto: Martijn Linthorst

Blij besnorde mannen na de Shave Down van de Movember Foundation

DELFT – Vast en zeker heeft u ook al van het verschijnsel gehoord. U zult het waarschijnlijk ook met eigen ogen gezien hebben. Ieder jaar zijn er in de maand november opvallend veel mannen die een snor laten staan. November is dan ook Movember, waarbij Mo een afkorting is van moustache, of te wel snor.

Maar waar komt dat vandaan? Het is een statement van mannen die zich scharen achter de visie en doelstellingen van de Movember Foundation. Deze foundation streeft er naar om wereldwijd bij te dragen aan een gelukkiger, gezonder en langer leven voor mannen. Een equivalent van PinkRibbon, een organisatie die zich al jarenlang inzet voor vrouwen die borstkanker hebben gehad.
De genoemde ambitie is de basis van alles wat de mensen achter de Movember Foundation doen. Het is de stuwende kracht achter de campagnes, financieringsstrategie en visie voor de toekomst. Wereldwijd beschouwd is prostaatkanker de op één na meest voorkomende soort kanker onder mannen. Naar verwachting is het aantal gevallen in 2030 bijna verdubbeld tot 1,7 miljoen. De Movember Foundation wil op allerlei manieren geld genereren voor onderzoek naar oplossingen en behandelmethoden voor prostaat- en teelbalkanker. Zulke gevallen kunnen dichtbij voorkomen, getuige Martin Idenburg. De eigenaar van het Delftse bedrijf Idenburg Car Solutions heeft prostaatkanker gehad en is deze ziekte door middel van uitgebreide behandelingen in het ziekenhuis te boven gekomen. Zijn zoon Erik Idenburg doet al vijf jaar aan Movember mee, maar sinds drie jaar intensiever, omdat zijn vader dit is overkomen. "Ik heb een eigen Movember website, waar iedereen mijn activiteiten kan volgen", zegt hij. "Ik plaats foto's en verslagen en ik haal hier geld op. Wist je dat er sinds de start van de Movember Foundation al 485 miljoen euro wereldwijd is opgehaald voor dit doel?"

Prostaatkanker de
wereld uit

Veel mannen hebben nogal wat weerstand om zich te laten onderzoeken, als zij een vermoeden hebben dat er iets mis is met de prostaat. "Ze zien er een beetje tegen op om onderzoek te laten doen", weet Erik. "Ik denk dat het heel belangrijk is om dat vroegtijdig te laten doen. Met de Movember-acties komt er de juiste aandacht voor dit probleem."
Welke activiteiten zullen er zoal te zien zijn op de Movember-website van Erik Idenburg. Onder andere een (foto)verslag van de Shave Down, die deze zaterdagavond in Het Boterhuis aan de Markt plaats vindt. "Mijn hele baard gaat er af", zegt hij. "En voor mijn baard komt dus alleen een snor terug. Want net zoals vele mannen, zal ik de hele maand Movember met een snor rond lopen. Mijn eigen vader heeft prostaatkanker overwonnen, maar dat betekent niet dat de kanker de wereld uit is! Er is al veel onderzoek gedaan, maar er is nog meer onderzoek nodig! Help mij de strijd aan te gaan en doneer een klein of groot bedrag en sponsor mijn snor! Ook mijn vader zal trouwens een snor dragen."

Eriks persoonlijke doel
Het doel van Erik is om 1000 euro op te halen. Maar een donatie kan klein of groot zijn, alles is welkom. Als vrouw kun je de mannen met deze ziekte ook bijstaan. Sluit je dan aan bij MoSistas.
Als bedrijf helpt Idenburg Car Solutions de Movember Foundation ook. Bij elke poetsbeurt gaat 10 euro van de prijs naar de Movember Foundation, voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker. Websites: http://mobro.co.erikidenburg en www.movember.com.