Verantwoordelijk wethouder Raimond de Prez: “Het is de Gemeente Delft er veel aan gelegen een steen bij te dragen aan de oplossing van het probleem van overgewicht.”
Verantwoordelijk wethouder Raimond de Prez: “Het is de Gemeente Delft er veel aan gelegen een steen bij te dragen aan de oplossing van het probleem van overgewicht.” Foto:

Gemeente Delft partij in de strijd tegen overgewicht

DELFT - Veel kwalen en kwaaltjes worden veroorzaakt door overgewicht. Velen kunnen de verleidingen van vet voedsel en suikerrijke dranken niet weerstaan, met alle gevolgen van dien.

De kosten die gemaakt worden voor het bestrijden van overgewicht en de gevolgen daarvan rijzen langzaam aan de pan uit. Het aantal diabeten neemt met sprongen toe. Werd het aantal diabeten tien jaar geleden geschat op 800.000, anno 2015 lijdt een miljoen mensen aan de welvaartsziekte. Zo'n 150.000 daarvan lijden aan diabetes I, een vorm waarbij het lichaam geen insuline aanmaakt. Het overgrote deel van de diabeten lijdt aan type II, een type dat wordt veroorzaakt door overgewicht, gebrek aan lichamelijke activiteit, roken en voedingsfactoren.
"Onderzoek van de GGD Haaglanden wijst uit dat 42 procent van de volwassen Delftenaren overgewicht met zich meedraagt terwijl 10 tot 19 procent van de kinderen te zwaar is", zegt verantwoordelijk wethouder Raimond de Prez. "Overgewicht is op de eerste plaats een verantwoordelijkheid van ieder individu, maar toch is het de Gemeente Delft er veel aan gelegen een steen bij te dragen aan de oplossing van het probleem van overgewicht, immers, een gezonde bevolking in een gezonde stad."
Volgens de sociale visie van Delft hoort een gezond gewicht bij een gezonde leefstijl. "De gezonde leefstijl vormt een van de voorwaarden om actief mee te kunnen doen aan de maatschappij. Bovendien draagt een gezonde leefstijl in belangrijke mate bij aan de versterking van de eigen kracht.
De Gemeente Delft zet samen met partners in op preventie van overgewicht en het terugdringen daarvan als onderdeel van een gezonde leefstijl."
In de gemeentelijke nota 'lokaal gezondheidsbeleid' wordt aangegeven dat Delft overgewicht probeert aan te pakken door de gezondheidsaanpak in de wijken. Dat doet de gemeente onder meer door in te zetten op JOGG, jongeren op gezond gewicht. "Delft is een zogenaamde JOGG-gemeente waar men veel in het werk stelt om overgewicht bij jeugd te bestrijden en liever nog te voorkomen. Voorts zet de Gemeente Delft in op bewegen als remedie tegen overgewicht. De gemeente staat niet alleen in de strijd. Samen met partners als Sport – en evenementen Haaglanden, de Jeugdgezondheidszorg, GGD Haaglanden, sportverenigingen, kinderopvangorganisaties, het onderwijs en Delft voor Elkaar wordt de strijd tegen de overtollige kilo's gestreden."
Het gemeentelijk beleid gaat uit van een preventieve werking en dat maakt het lastig om de eventuele resultaten zichtbaar te maken. "Bovendien is moeilijk te zeggen of geboekte resultaten gevolg zijn van de interventies. Wat wel geconstateerd wordt is het gegeven dat JOGG heeft geleid tot een toename van diverse activiteiten, evenals het speerpunt bewegen."