Dennis viel ruim vijftig kilo af. Wie de Delftse tattoo-artiest een tijdje niet meer heeft gezien, herkent ‘m bijna niet meer terug.
Dennis viel ruim vijftig kilo af. Wie de Delftse tattoo-artiest een tijdje niet meer heeft gezien, herkent ‘m bijna niet meer terug. Foto:

Dennis had het vorig jaar zwaar met zijn overgewicht en weegt nu vijftig kilo lichter

DELFT – "Er komen hier weleens mensen in de shop die tegen mij zeggen dat ze wel door Dennis geholpen willen worden", begint Dennis van de gelijknamige tattooshop aan de Oude Langendijk. Menigeen herkent de ooit nog 125 kilo zware Delftenaar niet meer terug.

Dennis liet begin dit jaar een flinke ingreep doen: een gastric bypass. Zijn maag werd verkleind en z'n spijsverteringskanaal werd omgelegd. Zodoende viel hij in tien maanden tijd al 51 kilo af.

Vroeger
Dennis werkte vroeger in de bouw en had in die tijd een normaal postuur. Dat veranderde toen hij twaalf jaar geleden een eigen tattooshop begon. Hij had plots een zittend beroep. "Dat is wel het lastige aan dit werk, je zit de hele dag op een stoel. Daarnaast at ik veel. Ik zit met m'n zaak midden in de stad, dan ga je al gauw even wat halen. Bovendien nemen klanten vaak wat lekkers mee. Dan ga je voor gaas." De kilo's vlogen er met de jaren aan. Dennis probeerde van alles om af te vallen, maar zonder veel succes. Als er al resultaat was, was het nooit voor lang. "Ik kreeg er maximaal en met heel veel moeite een kilootje of 8 af. En die waren altijd al gauw weer terug."
Vorig jaar was hij z'n overgewicht spuugzat. "Als ik tatoeëerde dan drukte m'n pens de hele tijd in m'n middenrif. Kleding kopen was lastig. Ik moest bijvoorbeeld broeken hebben met wijde maar korte pijpen, die zijn er nauwelijks. Enkele vrienden van me hadden zo'n gastric bypass ondergaan. De resultaten daarvan waren zo goed dat ik dacht: dat wil ik ook laten doen."
Zo'n ingreep wordt vergoed bij wie een body mass index – BMI – van 40 of hoger heeft. Die van Dennis bleek 39,4 te zijn, maar hij mocht desondanks onder het mes. Daarna veranderde veel. Niet alleen zijn gewicht, maar ook zijn smaak. "Hij eet nu het liefst aardappels, groente en vlees", geeft zijn vrouw Bianca aan. "Dat at hij vroeger nooit." Dennis: "Volgens de chirurg hebben meer mensen dat, dat hun smaakt verandert. Ik kan verder gewoon alles eten, maar ik zit wel snel vol. In het begin at ik te weinig, toen moest ik van de diëtist meer eten om meer af te vallen. Dat bleek zo te zijn. Hoe meer ik eet, hoe harder ik afval."

Vooral blij
Dennis kon twee kasten vol kleding weggooien, maar is vooral blij dat z'n nieuwe kleding niet aan bijzondere eisen hoeft te voldoen. Bovenal voelt hij zich stukken beter dan toen hij nog 125 kilo woog. "Ik beweeg veel makkelijker en het voelt alsof ik veel meer energie heb." Zijn tatoeages zijn vanwege zijn forse gewichtsverlies niet lelijker geworden. Integendeel. "Als je veel afvalt dan krimpen de kleuren als het ware in elkaar, waardoor ze veel mooier worden. Maar verder gaat alles veel fijner dan vroeger. Lopen, zitten, buigen, werken. En bij alles dat ik doe ben ik minder gauw buiten adem."
Zijn operatie is vergoed, maar als hij het zelf had moeten betalen, had hij dat ook gedaan, vertelt hij. "Ik voelde me echt niet lekker meer en was m'n overgewicht helemaal zat. En ik had zonder die operatie nooit vijftig kilo kunnen afvallen. Zeker niet als je, zoals ik, van 's morgens 9 tot 's avonds 10 uur op een stoel zit. Dan was het hooguit gelukt als tien maanden lang van 's ochtends tot 's avonds naar de sportschool was gegaan…"