Leonie Zwinkels (rechts) zondigen mag, als het maar bewust gebeurt. (foto Koos Bommelé)
Leonie Zwinkels (rechts) zondigen mag, als het maar bewust gebeurt. (foto Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

Weight Watcherscoach Leonie Zwinkels: 'Uit de bocht vliegen mag een keer, maar doe het wel bewust'

DEN HOORN – December is bij uitstek de feestmaand, een tijd waarin we ons tegoed doen aan alle lekkernijen die traditiegetrouw bij Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw horen. Een maand lang leggen we onszelf culinair in de watten.

"En dat terwijl er eigenlijk maar vier feestmomenten zijn; Sinterklaas, twee Kerstdagen en Oud- en Nieuwjaarsdag", zegt Weight Watcherscoach voor de regio Delfland, Leonie Zwinkels. "In de decembermaand eten velen er de nodige kilo's aan. De verleiding is groot en veel mensen geven daaraan maar al te graag toe. Overgewicht is heel slecht voor hart, vaatstelsel en niet te vergeten de gewrichten. Met rugklachten ga je naar de fysiotherapeut, met psychische klachten naar een psycholoog en met gewichtsproblemen stap je bij de gewichtsconsulent binnen. Het belangrijkst vind ik dat mensen zich bewust zijn van hun eetproblemen. Daar word je erop gewezen wat je gedaan hebt en op wat je beter kan doen in het vervolg."
Daarvoor bestaat een aardig ezelsbruggetje. "STOP moet je zeggen", legt Leonie uit. "Je moet je afvragen of het nodig is dat je los gaat op de pepernoten of andere lekkernijen. De S staat voor stop, niet doen. De T voor tellen, tot dertig tellen voordat je toeslaat. O staat voor oriëntatie, bepaal op een schaal van 1 op 5 hoeveel trek je eigenlijk hebt. En de P betekent pro-bewust, bedenk of de snaaipartij het wel waard is of dat er misschien een betere keuze in huis is. Kijk eens wat de doorsnee huisvrouw op een dag onbewust tot zich neemt. Een voorbeeld: Als ze de kinderen naar school heeft gebracht gaat ze bij de slager langs. Thuisgekomen legt ze de vleeswaren in de koelkast en snaait even een plakje ham, want die ziet er zo lekker uit. Op de koffie bij haar vriendin is ze niet van plan koek bij de koffie te nemen, maar er valt niets te nemen want het koekje ligt al op het schoteltje. Tussen de middag blijft er na de lunch nog een plakje kaas over. Dat ligt maar uit te drogen dus dat eten we maar even op. Verder denkt ze gezond te leven want ze drinkt vruchtensappen, maar ze weet niet hoeveel suikers daarin zitten. Als je alles op een rij zet, schrik je ervan hoeveel extra's er op een dag ingaat. Overgewicht is een maatschappelijk probleem, maar bovendien weet het gros van de mensen niet meer hoe fijn het voelt om lekker op gewicht te zijn. Veel mensen beginnen niet aan afvallen omdat ze bij voorbaat al denken dat het toch niet lukt. Als ze zich bewust worden van hun verkeerde gewoonten en daaraan iets veranderen dan zijn ze al een heel eind op weg. Als je bijvoorbeeld elke avond, zittend op de bank, gewend bent een schaaltje pinda's te nuttigen dan koppel je je plekje op de bank aan dat schaaltje nootjes. Dat moet je doorbreken. Probeer afleiding te zoeken. Ga bewegen. Met mijn familie organiseerden we met Kerst een walking diner. We begonnen bij de een met een borreltje, liepen naar de volgende voor een voorgerecht, daar vandaan naar de volgende voor het tussengerecht en zo liepen we ons Kerstdiner op een leuke manier bij elkaar. Soms denken mensen ik ga lijnen. Dan stoppen ze met eten en lopen de hele dag op een stengel bleekselderij te knagen. Stop daar maar mee, want dat houd je niet vol."
Leonie is vol van de strijd tegen overgewicht. Ze heeft tot slot nog een tip voor wat betreft het alcoholgebruik. "Op de eerste plaats heeft alcoholgebruik niets te maken met gezelligheid en overmatig alcoholgebruik helemaal niet. Als je linkshandig bent, moet je je glas in het vervolg in je rechterhand nemen. Het lijkt overdreven, maar je wordt je dan bewust van je drinkgedrag. Verder helpt het om af en toe een glas water tussendoor te drinken. Zo wordt december ook een feestelijke maand."