Janneke Kromhout hoopt dat Humanitas Delft binnenkort kan beginnen met het project Mindermaatje.
Janneke Kromhout hoopt dat Humanitas Delft binnenkort kan beginnen met het project Mindermaatje. Foto: Koos Bommelé

'Overgewicht bij jongeren steeds groter maatschappelijk probleem'

DELFT – Humanitas Delft maakt zich zorgen om overgewicht bij jonge Delftenaren. Ze willen hier dolgraag iets aan doen, maar hebben één groot probleem: geld.

Humanitas heeft bij projecten met jeugd namelijk de regel dat een professionele en betaalde kracht het project coördineert. Dus wordt al jaren gezocht naar voldoende geld om te kunnen beginnen. "We zijn nog niet hopeloos gestemd, maar het moet in 2015 nu wel tot iets gaan leiden", vertelt Janneke Kromhout, namens Humanitas portefeuillehouder van project 'Mindermaatje'. Humanitas Delft zit echter met een 'kip-ei-situatie', legt de 65-jarige Delftse uit. "Want veel partijen zeggen: we willen erin investeren als het werkt." Maar zonder geld kan er niet worden begonnen. Dat zou zonde zijn, vindt Kromhout. "Preventie kan op het gebied van overgewicht ongelofelijk veel zorgkosten besparen. Maar het is in Nederland lastiger om te investeren in preventie, dan in het bestrijden van het probleem. Jammer, maar we blijven hoopvol. Ik ben een geboren optimist. We hebben gesprekken gevoerd op het ministerie en met partijen als Coca Cola en MacDonalds, maar iemand moet een keer zeggen: We gaan dit met jullie proberen." Maatjeminder heeft als doel om jongeren van 11 tot en met 15 jaar te behoeden voor overgewicht.
-Hoe groot is het probleem met overgewicht onder jongeren?
Kromhout: "Behoorlijk stevig. Zeker in wijken als Voorhof en Buitenhof, bleek laatst uit de nieuwe gezondheidsmonitor van Delft. Van de kinderen daar die nu in groep 7 zitten, heeft al 19 procent overgewicht. Een fors aantal. In de rest van Delft is dit gemiddeld iets lager. Het is de moeite waard hierin te investeren."
-Wat zijn de gevolgen voor de groep jongeren met overgewicht?
"Heel divers. Als het niet wordt bestreden kan het tot gezondheidsklachten leiden als diabetes of hart- of vaatziekten. Vaak is het zo dat kinderen met overgewicht in sociaal opzicht een beetje outcast zijn. Iedereen weet nog van vroeger dat het niet de stoere en sterke jongens zijn die met gym als laatste worden gekozen. Kinderen kunnen zelf problemen hebben met hun gewicht en niet weten wat ze hiermee moeten. Dat kan psychische gevolgen hebben."
-Wat willen jullie hieraan doen?
"We willen aansluiten bij professionele hulpverlening. Het is een heel ingewikkeld probleem, dat kunnen wij niet even oplossen. We willen het doen in de vorm van een maatjesproject, zodat een kind een maatje krijg waarmee die soms afspreekt, die een soort praatpaal is en waarmee sportactiviteiten kunnen worden ondernomen. Dat willen we doen met jonge vrijwilligers van 18 tot 23 jaar, zoals studenten. Daarnaast zouden we willen dat een kind één keer in de maand op consult komt en verder via sociale media wordt gesteund. We hopen dat dit alles dusdanig ondersteunend is dat we de gezondheidssituatie van jeugdigen kunnen verbeteren. Daar is iedereen bij gebaat. Humanitas zet zich al jaren in bij maatschappelijke problemen. We denken dat overgewicht bij jongeren een steeds groter maatschappelijk probleem is. Het Mindermaatje-project zou een mooie manier zijn om hier in Delft iets aan te doen en het later landelijk uit te rollen."
Wie Humanitas hierbij wil helpen, kan voor meer informatie contact opnemen via jannekekromhout@humanitasdelft.nl.