Chris Oomen.
Chris Oomen. Foto:

Gewichtige zaken

Al eerder schreef ik in een column in deze krant dat ook ik de neiging heb zwaarder te worden dan voor een goede gezondheid verantwoord is. Ik moet dus een beetje opletten met wat ik eet. Ik weet dat ik daarmee beslist niet alleen sta. Overgewicht en met name de daaraan gerelateerde aandoeningen is in de westerse wereld een toenemend probleem aan het worden. Vooral het aantal mensen met diabetes type 2, beter bekend als suikerziekte, gaat de komende decennia enorm toenemen.

Op het gebied van voeding en gezondheid is een aantal interessante ontwikkelingen gaande. De inzichten over wat wel of niet gezond is veranderen. Je kunt niet zomaar meer zeggen dat iemand die te zwaar is, teveel eet. Het gaat er niet zo zeer om hoeveel je eet maar vooral om wat je eet. Ook is twijfelachtig of het waar is dat vet zo slecht voor je is. Moeten we bijvoorbeeld echt oppassen met het aantal eieren dat we eten? Of het zin heeft om calorieën te tellen, wordt ook door steeds meer onderzoekers betwijfeld. De ene calorie is de andere niet.

Laat ik beginnen te zeggen dat ik geen voedingsdeskundige ben, deze column is dan ook allerminst een voedingsadvies. Wel heeft een aantal boeken en publicaties mijn belangstelling gewekt. Een gemeenschappelijk uitgangspunt daarvan is dat niet zozeer vet, maar eerder suikers verantwoordelijk zijn voor veel van de huidige welvaartsziekten zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten. We eten veel te veel suikers en andere foute koolhydraten zoals witbrood, pasta's en rijst. We eten te weinig groenten en fruit en het is vooral ook goed om meer vis en noten te eten en vetten door olijfolie te vervangen. We zouden volgens deze auteurs een meer Mediterrane eetstijl moeten hebben om onze welvaartsziekten te voorkomen en zelfs te bestrijden. Je vindt deze gedachte terug in de momenteel populaire boeken zoals "De Voedselzandloper" van Kris Verburgh, "Hoe wordt je 100" van William Cortvriendt en in de diverse publicaties die over het Paleo en andere koolhydraat beperkende diëten zijn verschenen. Hoewel ik niet geneigd ben hypes te volgen en evenmin denk dat deze boeken de absolute waarheid vertegenwoordigen, denk ik dat het gezamenlijke uitgangspunt dat we te veel suikers eten, juist is. Let maar eens op; in bijna elk verpakt voedingsmiddel zitten suikers. Ze zijn bijna niet te vermijden. Ook de hoeveelheid suikers die kinderen van jongs af aan via frisdranken binnen krijgen, zijn enorm. De conclusie is dat niet zo zeer minder eten, maar vooral anders eten het devies is en dat je voor suiker misschien wel banger moet zijn dan voor vet zoals in olijfolie.

Nu word je wel eens de vraag gesteld of ik vind dat zorgverzekeraars mensen voor een gezonde leefwijze zouden moeten belonen. Ik vind dat geen goede gedachte. Je moet er toch niet aan denken dat de zorgverzekeraars gaan controleren of u niet te veel snoept, rookt of te weinig beweegt? Duidelijk is dat de zorgverzekeraars nu al te veel macht hebben. Die kan maar beter niet groter worden doordat ze zich ook nog met uw boodschappenlijstje te gaan bemoeien.

Eet bewust en gezond en beweeg een beetje meer. De beloning, een betere gezondheid, is de mooiste die je je wensen kunt. Daar heb je geen cadeautje van de zorgverzekeraar voor nodig. Het leven is aangenamer als je ervan genieten kunt en als je dat doet door af en toe eens een beetje ongezond te eten, is daar niet zo veel mis mee. Misschien geniet je er dan zelfs meer van dan wanneer je uit gewoonte dagelijks te veel of verkeerd eet.

Meer groenten, fruit, vis, noten, olijfolie en een glaasje wijn, kortom het Mediterrane dieet, is aantoonbaar gezond. Jammer alleen dat hier de zon veel minder schijnt, want dat zou volgens mij zeker ook een handje helpen!

Chris Oomen