Huur vrije sector woning te hoog voor veel middeninkomens

DELFT – Het kabinet wil de ontwikkeling van het middensegment van geliberaliseerde woningen stimuleren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maakte in opdracht van het kabinet een quick scan van de vrije sector.

Het bureau maakte hiervoor gebruik van cijfers uit WoON 2012, het grote periodieke woononderzoek dat door het Ministerie van Binnenlandse Zaken wordt uitgevoerd. In 2012 lag de liberalisatiegrens, de huurprijs waarboven de huur is geliberaliseerd, op 664 euro. Het PBL heeft voor verschillende inkomensgroepen gekeken of die een woning in de vrije sector kunnen betalen. Belangrijk bij de bepaling hiervan was, dat er naast de woonlasten voldoende inkomen over moet zijn om minimaal noodzakelijke uitgaven voor levensonderhoud en sociale participatie te doen.

De lage inkomens tot 34.000 euro en de lagere middeninkomens tussen 34.000 en 38.000 euro kunnen een vrije sector woning niet betalen. De hogere middeninkomens tussen 38.000 en 43.000 euro kunnen woningen tegen de prijs van de liberalisatiegrens van 664 euro (prijspeil 2012) wèl betalen. De feitelijke huurprijs ligt echter vaak veel hoger dan de liberalisatiegrens. Omdat vrije sector woningen in huurprijs niet begrensd worden door het puntensysteem, kunnen woningen in de vrije sector voor hoge prijzen worden aangeboden.