Leo en Ellen van den Berg, bewoners van de Spechtstraat in Tanthof-Oost, bij hun eigen straatnaambordje voor verzetsman Willem Meijer.
Leo en Ellen van den Berg, bewoners van de Spechtstraat in Tanthof-Oost, bij hun eigen straatnaambordje voor verzetsman Willem Meijer. Foto: Martijn Linthorst

Onwil bij de Straatnaamcommissie over straatnaam voor verzetsheld brengt Tanthof-bewoners op een goed idee

DELFT – De Straatnaamcommissie van de Gemeente Delft is onverbiddelijk als het om het verzoek van Leo en Ellen van den Berg gaat. Een vermelding in de openbare ruimte van Willem Meijer, de opa van Leo, zit er niet in.

Door: Martijn Linthorst

Dat is de reden waarom Leo en Ellen, bewoners van de Spechtstraat in Tanthof-Oost, hun eigen voorpaadje naar de voordeur de naam 'Willem Meijerpad' hebben gegeven. Compleet met straatnaambordje, met als vermelding dat hij verzetsman is geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog.
"Ik ben op het idee gekomen voor een naambord ter nagedachtenis aan mijn opa, na het zien van het tv-programma 'Nooit meer naar huis', dat gepresenteerd wordt door Gordon", zegt Leo. "Dat ging onder meer over een jongetje uit Almere dat is omgekomen tijdens een verkeersongeluk. Naar dat jongetje is in Almere een heel park vernoemd. Ik dacht, zoiets moet ik ook voor mijn opa voor elkaar krijgen."

Verzetsman
Leo en Ellen zijn er pas achter gekomen dat opa een verzetsman is geweest, nadat zijn moeder vier jaar geleden haar hele zolder had opgeruimd. Leo en Ellen waren wel benieuwd en uit de vele papieren maakten zij op, dat Willem Meijer – die ook samen met de bekendere verzetsman Van der Kam van 1938 tot 1939 in de Delftse Gemeenteraad heeft gezeten - op 24 juni 1941 door de Duitsers is gearresteerd. "Daarna is hij in vijf concentratiekampen geweest, in Schoorl, Amersfoort, Neugamme, Dachau en Auschwitz, waar hij uiteindelijk is overleden", vertelt Leo. "Die plaatsen hebben wij zelf ook allemaal bezocht en overal hebben we een bloem achtergelaten ter nagedachtenis aan hem."
In de papierwinkel kwamen ze ook een officieel bedankbriefje tegen van de toenmalige Koningin Wilhelmina. Het leek hen dan ook meer dan terecht als er in het Delftse Wilhelminapark, of waar ook in Delft, een officiële vermelding zou komen.

Onverbiddelijk
Maar de Straatnaam commissie van de Gemeente Delft bleek volgens Leo en Ellen onverbiddelijk, vooral 'omdat er in Delft al een Mijerstraat bestaat', legde de commissie uit. Leo: "We hebben van diverse mensen veel aansporingen gekregen om zo'n bord aan te vragen. Heel jammer dat het is afgewezen, maar gelukkig hebben we hier in onze wijk Tanthof nu toch nog ons eigen Willem Meijerpad."