In de Spoorzone wordt met man en macht gewerkt, bijvoorbeeld om kademuurtjes het water in te hijsen.
In de Spoorzone wordt met man en macht gewerkt, bijvoorbeeld om kademuurtjes het water in te hijsen. Foto: Martijn Linthorst

Met vereende krachten aan het werk in de Spoorzone

DELFT – Kom je de Coenderstraat uit en sla je rechts af de bocht om, dan zie je dat de eerste kademuurtjes ten behoeve van het nieuwe stadspark het water al in gehesen worden. Met vereende krachten worden de muurtjes één voor één in het water gezet, zodat er uiteindelijk een mooie kademuur ontstaat.

De nieuwe Coenderstraat wordt een allee van ongeveer 25 meter breed met veel bomen. Hier komt ook de hoofdingang van het nieuwe stadskantoor, waarvan de bouw inmiddels ook begonnen is.
De Coenderstraat wordt de nieuwe verbinding tussen noord, namelijk de Phoenixstraat, en zuid.
Ten zuiden van de Westlandseweg wordt de Coenderstraat straks doorgetrokken richting Engelsestraat. Een allee langs het toekomstige stadspark èn het parkje achter het oude stationsgebouw en ondergronds een fietsenstalling met ongeveer 2.500 plaatsen.

Langwerpig stadspark
Boven de treintunnel ligt over een tijdje een langwerpig stadspark van ongeveer 40 meter breed en 600 meter lang. Het park begint bij het vervoersknooppunt voor het Centraal Station en loopt door tot de zuidelijke toerit, bij de woonboulevard.
Het park wordt halverwege doorkruist door de Westlandseweg, waardoor een noordelijk en een zuidelijk deel ontstaat.
Via oversteekplaatsen kunnen bezoekers van de ene helft naar de andere helft van het park wandelen.

Veel water
Er komt voldoende grond op de tunnel, zodat er ook grotere bomen kunnen groeien. In het plan is veel water opgenomen. Gedeeltelijk om historische redenen, bijvoorbeeld het terugbrengen van de singel.
Maar Delft heeft ook ruimte nodig voor waterberging, om meer regen te kunnen opvangen.
Daarom krijgt het zuidelijk gedeelte enkele waterpartijen. De verdere invulling van het stadspark wordt ontwikkeld in het plan Palbout, tegelijk met de invulling van de nieuwe wijk Nieuw Delft.