Afbeelding
Foto: Dennis van den Berg

Bert de Wit

Bert de Wit (57) is programmamanager bij Rijkswaterstaat. Als voorzitter van hockeyvereniging Ring Pass viert hij dit weekend met de leden het 75-jarig jubileum van deze club.

1. Waarom wilde u in het clubhuis van Ring Pass worden gefotografeerd?
"Ik sta hier te midden van de lustrumcommissie, we waren aan het vergaderen om de laatste puntjes voor het feestweekend op de i te zetten. Ik wil hen op deze wijze in het zonnetje zetten en ze allemaal bedanken voor al het werk dat ze verzet hebben."

2. Wanneer bent u bij Ring Pass terechtgekomen?
"Ik ben opgegroeid in Leeuwarden. Toen ik bij Rijkswaterstaat ging werken, zijn we naar Delft verhuisd. Ik hockeyde van oudsher al en omdat we niet ver bij Ring Pass uit de buurt wonen, ben ik in 1996 lid geworden van de club."

3. In 2009 ging u deel uitmaken van het bestuur van Ring Pass. Was dat goed te combineren met uw werkzaamheden bij Rijkswaterstaat?
"Het was een uitdaging. Maar ik kan eerlijk zeggen, dat je erin groeit en uiteindelijk het juiste evenwicht weet te vinden tussen je broodwinning en de bestuurlijke taken. Overigens was ik eerst vicevoorzitter van de club. Paul Tersmette trad tegelijkertijd met mij toe tot het bestuur en nam de voorzittershamer ter hand. Die rol heeft hij helaas niet zo lang mogen vervullen."

4. Wat is er gebeurd?
"Paul kreeg de diagnose ALS en moest door deze spierziekte steeds meer inleveren. Ik heb zijn taken tijdelijk waargenomen, tot hij in 2012 aangaf als voorzitter te stoppen. Toen heb ik het stokje van hem overgenomen. Paul is uiteindelijk in 2013 overleden."
5. Ring Pass mag zich de grootste sportclub van Delft noemen, met meer dan 1450 leden. Hoe verklaart u die nog altijd groeiende populariteit van de hockeysport?
"Het is een heel sociale sport, die zowel door mannen als vrouwen beoefend wordt. De internationale successen van onze nationale heren- en damesteams dragen ook bij aan de populariteit. Vorig jaar is het WK Hockey nog in ons land, vlakbij Delft, gehouden. Dat speelt zeker mee."

6. Wordt er bij Ring Pass alleen gehockeyd?
"Nee hoor, we hebben op ons complex ook vier kunstgrastennisbanen waar recreatief kan worden gespeeld. Daarnaast kun je meedoen aan trimhockey en hardlopen met de Ring Pass Runners."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"… zou ik met alle grote sportverenigingen om de tafel gaan zitten en kijken naar hun huisvesting en groeimogelijkheden in de nabije toekomst."

8. Kan Ring Pass nog verder groeien?
"Dat is de vraag. De nieuwbouwwijken vlakbij ons groeien en leveren dus potentieel voor nieuwe leden, maar qua huisvesting zitten we ingebouwd en kunnen we niet verder uitbreiden."

9. Hoe ziet u uw eigen rol als voorzitter hierin?
"We willen natuurlijk gestaag blijven groeien. Daarbij zijn we ook afhankelijk van de menskracht. Hoe groter je wordt, hoe meer vrijwilligers er nodig zijn. Als voorzitter van Ring Pass wil ik de groei van onze club op alle fronten goed faciliteren, zodat de club nog veel meer lustra kan gaan vieren."

10. Maar eerst de festiviteiten rondom het 75-jarig bestaan. Bent u tevreden met het feestprogramma?
"Jazeker, daarom wilde ik ook zo graag met de lustrumcommissie op de foto. Zij hebben ervoor gezorgd dat zowel jong als oud een sportief en gezellig topweekend gaat beleven."