Nachtburgemeester Leo Quack (links) en dagburgemeester Bas Verkerk (rechts), met tussen hen in Prins Carnaval.
Nachtburgemeester Leo Quack (links) en dagburgemeester Bas Verkerk (rechts), met tussen hen in Prins Carnaval. Foto: Koos Bommelé

Nachtburgemeester zou graag af en toe met nieuwe dagburgemeester om tafel willen

DELFT – Delft mag volgend jaar een nieuwe burgemeester begroeten. De krant Delft op Zondag gaat komende tijd daarom te rade bij de Delftenaar en belangenbehartigers met de vraag: Waaraan moet de opvolger van Bas Verkerk voldoen?

In die reeks mag ook nachtburgemeester Leo Quack natuurlijk niet ontbreken. Onze nachtburgemeester heeft zijn dag-collega afgelopen jaren enkele keren gesproken. "Bas Verkerk is een rustig persoon. Ik kan niet negatief over de beste man praten", begint Leo Quack. Anderen hebben daar minder moeite mee, merkte hij. "Als je burgemeester bent in een stad waar het misgaat met grote projecten en financiën, dan kun je in principe niets meer goed doen. Verkerk heeft een hoop verwijten naar z'n hoofd gekregen over zaken waar hij niks aan kan doen. En als je van tevoren altijd alles zou weten, dan waren we allemaal miljonair." Delft is afgelopen jaren wat musea en evenementen kwijtgeraakt. De nachtburgemeester hoopt dat deze lijn zich niet veel verder voortzet. "We moeten oppassen dat Delft niet helemaal doodbloed", zegt hij. "We hebben juist zo'n mooie stad. Die mag met enige enthousiasme worden getoond." Daar mag de nieuwe burgemeester zich voor inzetten, vindt de nachtburgemeester. "Verder merk je dat ook op zaken waaraan juist wordt verdiend, zoals toerisme, wordt bezuinigd. Dat vind ik een hele verkeerde zaak." En ook hier rust wellicht een schone taak voor de nieuwe burgemeester…

Ten onrechte
Leo Quack werd enkele jaren geleden verkozen tot nachtburgemeester van Delft. In die hoedanigheid gaat hij dit weekend bijvoorbeeld naar het nachtburgemeesterscongres in Brabant en hij schrijft een column in deze krant. Helaas, constateert Leo Quack, denken Delftenaren nog weleens ten onrechte dat hij daardoor van alles kan regelen. "Mensen komen dikwijls naar me toe met problemen en of ik die niet effe kan oplossen. Ze verwachten een hoop van me. Ik doe m'n uiterste best, maar het is niet zo dat ik alles zo even voor iedereen regel. Zo werkt het niet."
Het lijkt Leo Quack echter goed als hij zo nu en dan met de echte burgemeester of wethouders zou kunnen spreken. "Ik hoef niet elke week overleg en als je elkaar spreekt hoeft het geen dag te duren. Ik hoor echter heel veel over alle ins en outs in de binnenstad. De echte burgemeester zal wat intelligenter zijn, maar ik kom op veel plekken en hoor weleens ongenoegen. Misschien kan ik dat weer overbrengen op het stadsbestuur. En misschien, tussen aanhalingstekens, kunnen zij daar op hun beurt iets mee doen. Het kan denk ik nooit kwaad als je om de zoveel tijd even met elkaar om tafel zit." De nachtburgemeester zou graag zien dat de nieuwe dagburgemeester wat meer op de voorgrond treedt. "Ik zou graag een daadkrachtige burgemeester zien die z'n stempel op zaken drukt en boven de partijen staat. Wethouders in Delft zijn nog weleens ongeleide projectielen. Delft heeft daarnaast met het toerisme en de techniek en innovatie heel veel in huis. Een hoop mensen weten niet wat hier allemaal gebeurt en wat hier allemaal is uitgevonden. Er zijn heel veel redenen om naar Delft te komen. Misschien kan daar meer mee worden gedaan."