Bernd Schneider vertelt op 3 november, tijdens een voorlichtingsavond, hoe de renteswap zijn bedrijf trof.
Bernd Schneider vertelt op 3 november, tijdens een voorlichtingsavond, hoe de renteswap zijn bedrijf trof.

Bernd Schneider roept MKB op
hun geld terug te eisen

DELFGAUW – Bernd Schneider liet zich in 2007 een renteswap aanpraten door z'n bank. Dit koste zijn bedrijf International Innovation Company veel geld. Volgens Schnheider zijn veel ondernemers gedupeerd. Hij roept hen op om samen ten strijde te trekken en hun geld terug te eisen.

Schneider, bekend als uitvinder van de Vacuvin, organiseert daarom dinsdag 3 november een voorlichtingsavond. Volgens hem zijn 'vele duizenden MKB'ers' door banken geadviseerd een renteswap te nemen, waardoor ze onnodig veel hebben betaald. "De schade voor het MKB loopt in de miljarden", weet de bekende Delftse ondernemer. International Innovation Company investeerde jaren geleden in een nieuw bedrijfspand met een sociale werkvoorziening. Dat kostte 16,5 miljoen euro. "De bank vond dat een groot risico en ik moet daarom een renteswap afsluiten van 12,5 miljoen, voor een vast bedrag van 4,6 procent. Maar wat gebeurde er: Ik moest opeens opslagen betalen. Daardoor kwam de rente op 7,49 procent." Dat deed zijn bedrijf, het betaalde wat de bank vroeg, maar het ging er bijna aan ten onder. "Omdat we een gezond bedrijf zijn was het net vol te houden. Het heeft ons wel geraakt. Zeven jaar lang hadden we minder geld voor nieuwe ontwikkelingen en producten. Daarom hebben we gezegd: Nu is het genoeg. De schuldigen moeten hiervoor boeten."
Nederland telt namelijk nog vele andere ondernemers die erin zijn gestonken. "Het is te zot voor woorden", benadrukt Schneider. "We praten hier over miljarden die zijn gepikt van het MKB. Ik loop nu voor de troepen uit, heb een dagvaarding ingediend, anderen kunnen daarvan meeprofiteren." Bij een soortgelijke situatie in Engeland trokken ondernemers aan het lange eind. Ook Bernd Schneider gaat nu de barricades op en hij hoopt dat ondernemend Nederland zich bij hem aansluit. "Zij moeten durven opstaan en aangeven hoeveel miljoen ze krijgen. De renteswap heeft ons bedrijf 4,4 miljoen euro gekost. Ik ga daar niet over onderhandelen, ik wil dat hele bedrag terug."
De voorlichtingsavond over renteswap begint 3 november om 19.30 uur bij International Innovation Company aan de Groothandelsweg 1 in Delfgauw. Naast het verhaal van Schneider zal Bert Mouthaan, oprichter van Claim Participants, aanwezigen informeren over het initiatief voor een eigen bank voor het MKB en hoe die samen kan worden gerealiseerd. Aanmelden kan tot vrijdag 30 oktober via info@claimparticipants.com.