Delftse sportraad luistert en leert tijdens congres

DELFT - Sportraad-bestuursleden Wicher Schreuders en Marina La Vos waren onlangs van de partij op het het jaarlijkse landelijke congres van de 'Vereniging Sport en Gemeenten' in Amersfoort.

Onder de driehonderd deelnemers bevonden zich voornamelijk lokale sportambtenaren, politici en andere belangstellenden. De Delftse Sportraadbestuursleden waren uitgenodigd voor een workshop over lokale sportraden. De dag begon echter met verhalen van twee hoogleraren. Prof. Paul Verweel van de Universiteit Utrecht stelde in zijn bevlogen toespraak dat - in tegenstelling tot de verwachtingen van een aantal jaren geleden - inmiddels is gebleken dat de meeste sportclubs in Nederland opmerkelijk vitaal zijn. Ze hebben zich in een veranderende samenleving flexibel aangepast, maar ze zijn nog steeds springlevend en van grote betekenis voor de maatschappij. Prof. Christoph Breuer van de Universiteit Keulen wees eveneens op het nog steeds bestaande belang van sportclubs, onder meer voor de sociale integratie in de samenleving. Met grote hoeveelheden statistisch materiaal gaf de Duitse hoogleraar de effecten van beleidsmaatregelen op de sportdeelname aan, waarbij hij aangaf dat de effecten per gemeente verschillend kunnen zijn.
Wicher Schreuders en Marina La Vos deden als bestuursleden van de Delftse Sportraad 's middags mee aan de sessies over lokale sportraden. Naast gemeentelijke ambtenaren waren een aantal lokale sportraden vertegenwoordigd. Er werden presentaties gegeven over de lokale sportraden van Amersfoort en Amsterdam. Deze bleken op twee totaal verschillende modellen te zijn gebaseerd. Amsterdam heeft een sportraad met achttien bekende personen die met hun bekendheid proberen invloed te krijgen voor de Amsterdamse sportraad. Het echte werk wordt gedaan door betaalde krachten van gemeente Amsterdam, die een onafhankelijk secretariaat vormen. De vertegenwoordiger van Amsterdam was er trots op dat zijn sportraad al in 1951 is opgericht en daarmee de oudste sportraad van Nederland was, maar de Delftse delegatie verloste hem deze droom. De Delftse Sportraad bestaat namelijk al sinds 1948. Het model van de Amersfoortse sportraad lijkt op de Delftse Sportraad, met een overkoepelende organisatie van lokale sportclubs die lid van de Sportraad zijn en een bestuur dat hun belangen behartigt. Een vertegenwoordiger van NOC*NSF probeert een landelijk netwerk van lokale sportraden op te zetten. "De Sportraad van Delft zal daar zeker actief aan gaan deelnemen", kan Wicher Schreuders alvast verklappen.