Ed Blok, Alex de Vogel en Bram Hoevenaar zijn blij met het nieuwe onderkomen voor SBC Delft. 
(Foto: Dennis van den Berg)
Ed Blok, Alex de Vogel en Bram Hoevenaar zijn blij met het nieuwe onderkomen voor SBC Delft. (Foto: Dennis van den Berg) Foto: Dennis van den Berg

Biljartsenioren hebben het naar hun zin bij Pool and Billiards

DELFT – De biljarters van SBC Delft maken sinds kort hun caramboles bij de dit jaar geopende vestiging van Pool and Billiards. De biljartclub en exploitant Peter-Paul Bargon zijn zeer te spreken over de samenwerking.

Door: Dennis van den Berg

Bij Senioren Biljart Club (SBC) Delft krijt men de keuen al sinds 1972. Sinds de eeuwwisseling hadden de leden van de club Café de Tobbe als hun onderkomen. Horecaman Henry Lander stond in die eerste jaren in De Tobbe achter de tap. "Henry legde ons echt in de watten", weet penningmeester Ed Blok nog. Blok is inmiddels zo'n twaalf jaar lid van SBC Delft, en behoort volgens bestuurssecretaris Bram Hoevenaar tot de beste spelers van de biljartclub. Nadat De Tobbe de afgelopen jaren enkele keren van kastelein was gewisseld, heeft de huidige uitbater er een feestcafé van gemaakt. Het 'oldschool' biljarten van SBC Delft paste zodoende niet langer bij De Tobbe. "Maar een ander café vinden in Delft met vier biljarttafels viel niet mee", legt Hoevenaar uit. "Zoveel keus is er niet."
Toen Hoevenaar een paar maanden geleden met zijn zoon ging poolen bij het in maart dit jaargeopende Pool and Billiards aan de Hendrik Tollensstraat, was hij aangenaam verrast. "Peter-Paul Bargon exploiteerde samen met zijn zus Dominique Claasen aan de Herenstraat in Rijswijk al een poolcafé onder die naam. Toen de kans zich voordeed om in Delft een zaak te openen, heeft Peter-Paul die kans met beide handen aangegrepen. Hij runt nu de Delftse vestiging en zijn zus de zaak in Rijswijk." Bargon heeft de horecaruimte, die de gehele verdieping boven onder meer restaurant Royal Palace beslaat, een professionele pool- en biljartuitstraling gegeven. Dertien pooltafels van negen voet, vier snookertafels van twaalf voet en vier biljarttafels zijn er te vinden. Hoevenaar zag mogelijkheden voor zijn vereniging. "Voorzitter Alex de Vogel, Ed en ik zijn toen met Peter-Paul in gesprek gegaan. Die wilde graag biljartverenigingen in huis halen en toonde zich vanaf het eerste gesprek zeer gastvrij naar ons toe." Na dit overleg besloten de bestuursleden van SBC Delft hun 26 leden te raadplegen. "Ze zijn allemaal op leeftijd, en de entree van Pool and Billiards is alleen per trap te bereiken. Maar iedereen, tot en met het oudste lid Gerard Verschoor van 94 jaar toe, was meteen enthousiast."

Hoge opkomst
De mannen van SBC Delft zijn sinds september op dinsdag- en vrijdagmiddagen van 13.00 uur tot 17.00 uur bij Pool and Billiards te vinden. De opkomst is van meet af aan hoog: slechts een enkeling laat het wel eens een middagje afweten. Dat sterkt de bestuursleden in hun beslissing om te verkassen. En naar het zich laat aanzien, is het spreekwoord 'als er één schaap over de dam is, volgen er meer' ook hier van kracht: volgens de SBCD'ers en Bargon hebben meer biljartverenigingen interesse om bij Pool and Billiards te komen spelen. "Het is een goed alternatief voor biljarters, wier buurthuizen zijn gesloten." Meer informatie, ook over lidmaatschap van SBC Delft, vindt u op www.SBC-Delft.nl.