Het bestuur van Goud van Oud in vrolijker tijden, vorig jaar. Volgend weekend komen zij voor het laatst in actie en dan komt een einde aan 19 jaar Goud van Oud.
Het bestuur van Goud van Oud in vrolijker tijden, vorig jaar. Volgend weekend komen zij voor het laatst in actie en dan komt een einde aan 19 jaar Goud van Oud. Foto:

Goud van Oud viert haar droevige afscheid met groots en vrolijk feest

DELFT – Leden van Goud van Oud vieren zaterdag 31 oktober nog één keer groot feest, daarna is het ook voor deze Delftse carnavalsvereniging over en uit. Door een terugloop van leden en vrijwilligers ziet het bestuur zich genoodzaakt de stekker eruit te trekken.

Goud van Oud ontstond negentien jaar geleden. Enkele wat oudere leden van De Olijkers splitsten zich af en richtten hun eigen vereniging op, speciaal voor de oudere feestgangers. Dat bleek een gat in de markt. Tien jaar geleden telde de vereniging 800 leden en was er een ledenstop. Jaarlijks kwam heel wat sponsorgeld binnen. De kracht van Goud van Oud, een club voor veertigplussers, blijkt nu ook de zwakte. Ouderdom komt namelijk met gebreken. Leden overlijden, of lopen om andere redenen niet meer voorop in de polonaise. Secretaris Andy van Beers zag het al een tijdje aankomen. "We merken al jaren teruglopende bezoekersaantallen en bestuursleden stopten, maar we gingen altijd maar door en door en door." De minimumleeftijd werd verlaagd naar 35 jaar, maar zonder veel gevolgen. Sommige bestuursleden gingen, om de club niet in de steek te laten, jarenlang door. Afgelopen jaar bleek dat acht van de dertien bestuursleden nu toch wel echt wilde stoppen. Naarstig werd gezocht naar vervangers, maar er werd er niet één gevonden. "Het is tegenwoordig bijna ondoenlijk om vrijwilligers te vinden voor het verenigingsleven", weet de 53-jarige Delftenaar. "Tijdens de laatste ledenvergadering hebben we gezegd: Het is vijf voor 12, we moeten nu ècht nieuwe mensen hebben. Maar er kwam niemand. Helemaal niemand. Mensen willen wel feestjes vieren, maar er niets voor doen. Dat hoor je overal, van carnavalsvereniging tot de tennisclub en de visvereniging. Op een gegeven moment is het gewoon einde oefening en moet de stekker eruit." Van de 800 leden zijn er nu nog 277 over. Sponsorinkomsten zijn veel lager dan voorheen. "Het aantal leden en bezoekers op feestavonden liep terug en daarmee ook de gezelligheid", merkte Van Beers. "De mensen kwamen niet meer in groten getale. Dan heb je andere verenigingen nodig om de zalen te vullen." Hoe je van 800 naar 277 leden kan gaan? "Er vallen leden weg omdat ze overlijden, ziek worden of niet meer vonden wat ze ooit zochten. Als het uit elkaar valt, zie je dat het restant ook zegt: Het is niet zo gezellig meer, m'n vrienden komen niet meer. Die spiraal naar beneden houdt niet op." In de wandelgangen van Kabbelgat is het nieuws inmiddels bekend. De één is verrast, de ander zag het aankomen, maar heel carnavalvierend Delft vindt het jammer. Vorig jaar viel het doek al voor De Kalfskoppen en nu stopt ook Goud van Oud. "Carnaval is in Delft toch een beetje op de weg terug", constateert Van Beers met pijn in het hart. "Verenigingen doen hun best het levendig te houden, maar alles wordt steeds lastiger. Ik denk dat het nog een paar jaar duurt en er zijn nog maar twee, drie verenigingen over. Misschien is het eind van Goud van Oud een wake up call voor andere verenigingen, zodat ze beseffen dat ze uit moeten kijken, want het kan zo klaar zijn."

Nog één keer
Eerst wordt door leden, oud-leden en genodigden nog één keer groot feest gevierd, op zaterdag 31 oktober in De Tobbe. Dan komen onder andere de bekende artiesten Frank van Etten en Stef Ekkel optreden. Verder zorgen Blaaskapel 't Zooitje en Disco Tropics voor vrolijke noten op een emotionele avond. Z.D.H. Prins Willem de 1ste de 19de Bok van Goud van Oud treedt dan af en wordt niet meer vervangen. "We gaan er nog één keer een superfeest van maken", zegt Andy van Beers.
Carnaval zal daarna nooit meer hetzelfde zijn voor de leden van Goud van Oud. "Maar ik blijf het uiteraard nog wel vieren. We hebben een geweldige tijd gehad, het was altijd een hele gezellige club. We zijn echter wel zo realistisch dat we, hoe jammer het ook is, beter kunnen stoppen en niet aan een dood paard blijven trekken. Ik zal het wel gaan missen." En hij is niet de enige die er zo over denkt. "Voor veel Delftenaren is Goud van Oud jarenlang een belangrijk deel van hun leven geweest."