Ries Smits gaat, als blijkt dat vele huishoudens hun waterschapsbelasting ècht niet kunnen betalen, graag met andere gemeentes en waterschappen naar de Tweede Kamer gaan om dit aanhangig te maken.
Ries Smits gaat, als blijkt dat vele huishoudens hun waterschapsbelasting ècht niet kunnen betalen, graag met andere gemeentes en waterschappen naar de Tweede Kamer gaan om dit aanhangig te maken. Foto: Jesper Neeleman

Iedereen moet belasting betalen en voortaan ook voor het waterschap, vindt Ries Smits

DELFT – Het Hoogheemraadschap van Delfland versobert de kwijtscheldingsregeling voor de waterschapsbelasting. Hoogheemraad Ries Smits (CDA), verantwoordelijk voor het financiële beleid, verwacht dat dit voor een groot deel van de minima geen problemen oplevert.

Jarenlang hoefden lagere inkomens geen waterschapsbelasting te betalen. "Daartoe is ooit besloten om deze groep tegemoet te komen. Wij volgden daarin het beleid van de Gemeente Delft." Deze sympathieke regeling kostte het waterschap jaarlijks echter zo'n 15 miljoen euro aan misgelopen inkomsten. "Dat bedrag zou komende jaren richting 20 miljoen euro gaan. Heel veel geld. Dat drukt zwaar op de tarieven van de wel-betalers, want die moeten dit extra geld bijdragen. Daarom hebben we de regeling versoberd." Minima moeten daarom vanaf 2017 meebetalen aan de zuiveringsheffing, voor de watersysteemheffing krijgen ze nog wel kwijtschelding. De echt schrijnende gevallen kunnen voor beide onderdelen kwijtschelding krijgen.
Het kost geld om van afvalwater weer schoon water te maken en Delfland doet deze taak naar behoren, geeft Smits aan. Daar mag iedereen wat aan bijdragen. Dus zijn de regels nu veranderd. Volgend jaar mogen minima nog 50 procent van de zuiveringsheffing betalen, vanaf 2017 moet ook deze groep het hele bedrag betalen. Dat moet jaarlijks zo'n 7 tot 8 miljoen euro extra opleveren, verwacht Smits. "Het tekort wordt dus bijna gehalveerd. Zo kunnen we van de trend met stijgende tarieven richting dalende tarieven gaan." Zo'n tien procent valt naar verwachting in de categorie schrijnende gevallen.
-Betekent dit dat die andere 90 procent onterecht kwijtschelding kreeg?
Smits: "Dat mag je niet zo zeggen. Ze hebben terecht gebruik gemaakt van de regeling zoals die er was. Maar er zijn mensen bij die het wel hadden kunnen betalen, ja. De regeling blijft nu voor een deel in tact, voor het deel waarover wel iedereen moet gaan betalen is nog een vangnet."
-Volgens critici zorgt de versobering van de kwijtschelding ervoor dat maatschappelijke problemen alleen maar groter worden…
"Iedereen moet belasting betalen. Het wettelijk minimumloon gaat ervan uit dat je altijd betalingsmogelijkheden voor fiscale verplichtingen hebt. Als dat niet zo is, ligt daar een taak voor de Rijksoverheid. Als grote groepen Nederlanders hun belastingen niet kunnen betalen, dan is dat namelijk een landelijk probleem en geen probleem van het waterschap. We horen overigens ook positieve reacties over de versobering."
-Hoe groot is de kans dat dit plan wordt uitgevoerd?
"Onze coalitie is breed van samenstelling en we hebben hierover afspraken gemaakt in het coalitieakkoord. Op 19 november bespreekt Verenigde Vergadering de uitvoering."