Ons water wordt gezuiverd in de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Harnaschpolder. Vanaf het jaar 2016 moet iedereen hieraan meebetalen.
Ons water wordt gezuiverd in de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Harnaschpolder. Vanaf het jaar 2016 moet iedereen hieraan meebetalen.

Ook minima moeten waterschapsbelasting betalen

DELFT – De waterschapsbelastingen stijgen komend jaar met 1,5 procent en ook de arme bewoners van ons gebied mogen vanaf 2016 meebetalen. Dat blijkt uit de begroting die het college van dijkgraaf en hoogheemraden voorstelt.

Door: Jesper Neeleman

Het definitieve besluit hierover wordt volgende maand genomen.
Eerder dit jaar ontstond ophef toen uit het coalitieakkoord van het college bleek dat zij wilde dat ook de armlastige inwoners van ons gebied mee moesten gaan aan de waterschapsbelastingen. Nu krijgt deze groep nog een kwijtschelding. Deze groep geen waterschapsbelasting laten betalen, kostte echter alleen vorig kalenderjaar al 15,3 miljoen euro. Als deze regel zo blijft, loopt het waterschap in 2017 ongeveer 19 miljoen euro mis.
Dus wil Delfland van de regeling af. Toen de plannen uitlekten, kwamen kerken en weldoeners in actie. Van een kale kip kun je niet plukken, benadrukten zij. Deze groep opzadelen met extra acceptgiro's, zou niet alleen hun problemen, maar ook die van de maatschappij vergroten, merkten ze op.
Die kritieken heeft Delfland zich deels aangetrokken. De kwijtscheldingsregeling wordt namelijk in twee jaar tijd afgebouwd. Of zoals Delfland het noemt: versobert.
Waterschapsbelasting omvat twee onderdelen: zuiveringsheffing – voor het schoonmaken van afvalwater – en watersysteemheffing – voor het verminderen van de kans op wateroverlast. Volgend jaar kunnen armere inwoners een aanvraag doen om 'slechts' 50 procent van de zuiveringsheffing te hoeven betalen. In 2017 moet iedere inwoner van Delfland betalen voor het zuiveren van afvalwater. Als dit gebeurt, kan het kwijtschelden van de watersysteemheffing voor minima in stand blijven.

Gulden middenweg
Zo lijkt een gulden middenweg te zijn gevonden waarbij minima wel meebetalen, maar niet het volle pond. Het hoogheemraadschap liet deze week wel weten rekening te houden 'de meest schrijnende gevallen'. "Denk hierbij aan personen die via gemeentelijke kredietbanken een schuldhulpverleningstraject doorlopen", legt een woordvoerster van Delfland uit. "Gebruikelijk is dat in dergelijke situaties de Nederlandse Vereniging Van Kredietbanken de belastingsdienst informeert over de positie van betrokkenen. Dit betekent in de praktijk dat er bij die mensen geen belasting kan worden geïnd."
Volgens Delftenaar Co van der Maas, bestuursvoorzitter van het Interkerkelijk Sociaal Noodfonds, gaat er in feite weinig veranderen. Volgens Van der Maas past de groep die nu al vrijstelling krijgt straks in de categorie 'meest schrijnend geval'. "Als je echt geen geld hebt om de waterschapsbelasting te kunnen betalen, is dat schrijnend genoeg?", vraagt hij zich hardop af. "Het is de vraag of mensen die niets hebben in 2016 wel al de helft kunnen betalen. Dit is geen oplossing, het is uitstel van executie." Van der Maas wil daarom doorgaan met protesteren tegen dit volgens hem 'heilloze voornemen dat veel burgers in de ellende gaat storten'.
Volgens Delfland verandert er wel degelijk iets als alle inwoners van het gebied meebetalen aan zuiveringsheffing. 'Dat komt ten goede aan het tarief. Alle belastingbetalers profiteren hiervan mee', kondigt Delfland aan op haar website.

Waterschapsbelastingen
De waterschapsbelastingen stijgen komend jaar echter nog met 1,5 procent. 'Slechts 1,5 procent', meldt Delfland, 'in plaats van de verwachte 3,5 procent'. Die anderhalve procent is gelijk aan de inflatie. Het tarief voor zuiveringsheffing blijft vrijwel ongewijzigd. Een huishouden van twee of meer personen moet zodoende wederom 283 euro betalen, iemand die alleen woont betaalt 94 euro en 38 cent. De watersysteemheffing stijgt met 1,5 procent. Elk huishouden, ongeacht het aantal personen, moet hieraan komend jaar 117 euro 90 betalen. Vorig jaar was dit bedrag 116 euro en 16 cent.
De commissie Bestuur Organisatie en Bedrijfsvoering behandelt de begroting op dinsdag 3 november, op 19 november zal de Verenigde Vergadering een definitief besluit nemen.