Volgens de Gemeente Delft is in de bovengrondse stalling altijd wel genoeg plek om je fiets neer te zetten.
Volgens de Gemeente Delft is in de bovengrondse stalling altijd wel genoeg plek om je fiets neer te zetten.

Gemeente en NS nemen maatregelen vanwege problemen met bomvolle stalling

DELFT – Volgens de Gemeente Delft zijn er 'altijd ruim voldoende' plekken in de bovengrondse tijdelijke fietsenstalling bij het nieuwe station. 'Fietscoaches' gaan fietsers hier komende tijd op wijzen.

Dat is één van de maatregelen die de gemeente neemt om het probleem met de bomvolle ondergrondse fietsenstalling een halt toe te roepen. Daarnaast nemen gemeente en NS maatregelen om te voorkomen dat in de ondergrondse stalling een onveilige situatie ontstaat door verkeerd gestalde fietsen.
De bovengrondse stalling heeft een capaciteit van 3700 plekken. Dit aantal is, samen met de 5000 plekken in de ondergrondse NS-stalling, volgens de Gemeente Delft ruim voldoende om alle fietsers een plek te kunnen aanbieden in het stationsgebied. Achterin deze stalling bevinden zich bovendien honderden lege rekken waar ook fietsen met kratten in passen en waar bromfietsen kunnen worden gestald. Ook voor bromfietsen is hier extra stallingsruimte gecreëerd.
Om de veiligheid in de fietsenstalling onder het station te waarborgen zal de beheerder er extra op toezien dat fout gestalde fietsen de vluchtgangen, vluchtdeuren en gangpaden niet belemmeren. Op korte termijn wordt in de NS-stalling tijdelijk extra personeel ingezet om op de drukke momenten beter regie te houden. Waar tot op heden fietsers vooral werden gewaarschuwd voor het onjuist stallen van fietsen, wordt vanaf nu gestart met het daadwerkelijk verwijderen van deze fietsen. Deze worden afgevoerd naar het Fietsdepot Haaglanden.
Als de ondergrondse stalling vol is, wordt deze voortaan afgesloten met hekken. Fietsers die hier aankomen worden dan gewezen op de bovengrondse stalling. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om fietsers te verwijzen met een dynamische bewegwijzering. Tot die tijd worden op de spitsmomenten fietscoaches ingezet die fietsers hier naartoe verwijzen.
Onlangs is begonnen met de bouw van een tweede ondergrondse stalling met 2700 plekken. Naar verwachting kan deze stalling begin 2017 in gebruik worden genomen. Ook worden de mogelijkheden onderzocht om een derde ondergrondse stalling te realiseren, die ruimte kan bieden aan nog eens 2500 tot 3000 plekken. Hiermee kan ook op de wat langere termijn voldoende fietsparkeergelegenheid in het stationsgebied worden geboden.