ANBO Delft-bestursleden Pieter van der Kloet (links) en Jan Kroon kunnen tot hun spijt niet veel meer voor Delftse ouderen betekenen.
ANBO Delft-bestursleden Pieter van der Kloet (links) en Jan Kroon kunnen tot hun spijt niet veel meer voor Delftse ouderen betekenen. Foto: Jesper Neeleman

Bestuur van ANBO Delft wil veel, maar kan vrijwel niets meer

DELFT – Wat begon met een anoniem mailtje, eindigt ook voor de ANBO afdeling Delft desastreus. Het bestuur van deze afdeling zette zich jarenlang in voor Delftse ouderen, maar blijft na sancties van het hoofdkantoor achter als een geslagen hond en een tandeloze tijger.

Door: Jesper Neeleman

Het rommelt bij de ANBO. Het hoofdkantoor, directrice Liane den Haan voorop, ligt overhoop met de lokale afdelingen. Enkele afdelingen dreigden zich, nadat verandering werd aangekondigd, af te splitsen. Ze wilden hun geld veiligstellen op andere rekeningen. Als reactie liet het hoofdkantoor bankrekeningen van alle afdelingen bevriezen en blokkeerde het de toegang tot de ledenadministratie en websites. De afdelingsbesturen zijn buiten werking gesteld. Leden die nog iets willen, moeten het voortaan via de regionale kantoren regelen. Mevrouw Den Haan gaat sinds haar harde maatregelen bij de lokale besturen door het leven als Mevrouw Poetin. Ook de Delftse bestuurders zijn niet blij met Mevrouw Poetin. Voorzitter Pieter van den Kloet (70) en secretaris Jan Kroon (72) meldden zich afgelopen jaren aan als bestuurslid omdat ze de belangen van hun leeftijdsgenoten wilden behartigen. Ze zullen nog wat zaken afhandelen, maar als lokale bestuurders kunnen ze niet veel meer. Dood- en doodzonde, vinden ze allebei. "We waren afgelopen jaren regelmatig betrokken bij commissie- en gemeenteraadsvergaderingen", vertelt Kroon. Ze werden serieus genomen. "De laatste tijd werden we zelfs in de voortrajecten betrokken door de fracties."
Vooral de Delftse ouderen komen er in de toekomst bekaaid vanaf, vrezen de twee. Ze zien het niet gauw gebeuren dat leden, als de afdelingsbesturen voltooid verleden tijd zijn, zelf naar regionale kantoren trekken om daar hun ideeën voor activiteiten te bespreken en dit samen te organiseren. Hun belangen worden bij de plaatselijke politiek niet meer behartigd. En als zij de veel besproken keukentafelgesprekken over het persoonsgebonden budget hebben, wordt het lastiger hier via de Delftse ANBO lokale deskundigen bij te betrekken. Van der Kloet ziet de lokale bestuursleden als een soort olie. "Ook al heb je een Maserati, als je daar geen olie in doet loopt de wagen droog en blijft er niets van over. Zo werkt het ook met het afdelingsbestuur. Dat zorgt ervoor dat de zaak geolied blijft." In plaats daarvan zijn de 368 leden straks aan hun lot overgelaten. "Voor 2015 lopen alle geplande activiteiten, zoals de koffieochtenden, de bioscoopbezoeken en de voorlichtingsbijeenkomsten, gewoon door. Daarna zullen leden zelf zulke activiteiten moeten organiseren." Kroon en Van der Kloet verwachten niet dat het binnen de ANBO ooit weer wordt zoals vroeger. "Deze weg is nu eenmaal ingezet", beseft Kroon. Al jaren geleden besloot het hoofdkantoor een andere koers te varen. Pas toen enkele afdelingen in opstand kwamen en geld weg wilden sluizen, kwam alles in een stroomversnelling. Ook de ANBO Delft kreeg een anoniem mailtje waarin werd verzocht hun geld elders onder te brengen. Dat is geen seconde overwogen. "Dat zou fraude zijn", zegt Kroon. "Ik kan me wel voorstellen dat het hoofdkantoor daarom alle rekeningen heeft bevroren, maar wij kunnen vervolgens niets meer." Minder begrip hebben ze voor het blokkeren van de website en de ledenadministratie.
Het bestuur is nog aan het beraden wat het gaat doen. Kroon: "Eén van de opties is dat we gaan samenwerken met één van de twee andere ouderenbonden in Delft, de PCOB of de KBO. Onder onze leden, met wie we vorige week nog bijeenkwamen, is nu wel wat onrust. Ze vragen zich af wat er gaat gebeuren. Ze voelen zich in hun hemd gezet. Wij kunnen ze niet meer via de website op de hoogte houden. En als je het over mevrouw Poetin hebt; je kunt er voor of tegen zijn, maar de meerderheid van de ledenraad heeft ingestemd met haar. Dat wordt getolereerd door de raad van toezicht. Dat is de constructie." Van der Kloet: "Misschien is het goed als afdelingsbesturen kritischer worden gevolgd, maar Den Haan is nu aan het doordraaien, lijkt me."