Afbeelding
Foto: Dennis van den Berg

Bart Dietvorst

Bart Dietvorst (37) is gitarist. Met zijn groep Broken Sun heeft hij een album opgenomen ter nagedachtenis aan zijn overleden dochtertje Mara, 'Life & death'.

1. Waarom wilde je in deze ruimte achter je woonhuis worden gefotografeerd?
"Dit is de plek waar ik gitaarlessen geef. Omdat je als muzikant van het muziek maken alleen niet kunt leven, werk ik daarnaast als gitaardocent aan huis."

2. Waar heb je je muzikale opleiding genoten?
"In eerste instantie op het conservatorium in Tilburg. Na een paar jaar ben ik naar het Rotterdams conservatorium overgestapt, omdat hier een richting 'popmuziek' was. In Tilburg had je alleen keuze uit klassiek en lichte muziek."

3. Welke muziek heeft jouw voorkeur?
"Ik speelde vooral in alternatieve rockbandjes. Ik heb deel uitgemaakt van Wealthy Beggar, en heb daarnaast mijn eigen band 2nd Place Driver gehad. De laatste jaren is mijn muzikale smaak meer en meer verschoven in de richting van Americana en rootsmuziek. Mensen als John Hiatt en Tom Petty vormen mijn inspiratiebron, en dan vooral hun latere werk."

4. Je schrijft je eigen nummers. Doe je dat alleen of samen met andere muzikanten?
"Ik componeer de muziek. Teksten en zang zijn niet mijn sterkste kant, dat laat ik over aan de zangers. Als ik een idee heb waarover een liedje moet gaan, geef ik dat wel aan."

5. Wanneer ben je begonnen om je verdriet om de ziekte en het verlies van je kind te vertalen naar muziek?
"Samen met zanger Derrick van Schie heb ik 'Sister Bluebird' voor Mara geschreven toen ze nog leefde. Dat nummer hebben we uitgebracht als benefietsingle om geld in te zamelen voor Mara's behandeling. Na haar overlijden heb ik de liedjes voor 'Life & death' gecomponeerd en opgenomen."

6. Wat is er precies met Mara gebeurd?
"Onze Mara, geboren in 2010, werd een paar maanden voor haar tweede verjaardag ziek: ze bleek een tumor in haar buik te hebben, een neuroblastoom, met uitzaaiingen. We zijn voor haar behandeling onder meer naar Amerika geweest. Door haar ziekte kreeg ze ook nog een dwarslaesie, die haar gedeeltelijk verlamde. Ze bleef desondanks een vrolijk en gelukkig kind. In oktober 2013 kreeg ze echter een zware hersenbloeding, waaraan ze na een paar dagen is overleden."

7. Hoe hebben je vrouw Noor en jij de draad weer opgepakt?
"We zijn inmiddels de trotse ouders van onze andere dochter Cleo, maar het verdriet om Mara blijft."

8. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"… zou ik meer aandacht besteden aan de muziekcultuur in deze stad. Bandjes hebben in deze stad geen eigen poppodium, ze kunnen alleen maar terecht in cafés voor optredens. Dat vind ik nogal mager, zeker gezien het talent dat hier zit."

9. Ben je de komende tijd zelf nog in Delft op het podium te vinden?
"Op zondag 6 december treed ik met Broken Sun op tijdens het Delft op Zondag Miniconcert."

10. Staat dat optreden in het teken van Mara?
"We gaan zeker nummers van 'Life & death' spelen. Daarnaast maken we promotie voor Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom. Het album is te koop via iTunes en Spotify: de opbrengst gaat gedeeltelijk naar Villa Joep
(www.villajoep.nl). Wie meer wil weten over Broken Sun, kan terecht op www.brokensun.eu; en het levensverhaal van onze Mara staat beschreven op
www.divadietvorst.nl."