Christina Terpstra toont de wand met kleurrijke panelen in buurthuis Het Voorhof. Links vrijwilliger Willem-Jan.
Christina Terpstra toont de wand met kleurrijke panelen in buurthuis Het Voorhof. Links vrijwilliger Willem-Jan. Foto: Martijn Linthorst

Het buurtfeest in Het Voorhof, een garantie voor gezelligheid

DELFT – Het jaarlijkse buurtfeest van Stichting Buurtwerk Voorhof II is er voor bedoeld de mensen te laten zien wat er allemaal voor leuks te doen is in de wijk. Het buurtfeest vindt dit jaar op 31 oktober plaats, in het onlangs volledig opgeknapte Buurthuis Het Voorhof aan de Herman Gorterhof.

De buitenkant is inmiddels groen-geel geworden, maar binnen worden nog de laatste puntjes op de i gezet. "Het schilderen van de buitenkant heeft het langst geduurd", zegt Christina Terpstra, voorzitter van de Stichting Buurtwerk Voorhof II. "Terwijl men aan de buitenkant de laatste hand legde aan het schilderwerk, zijn we dit voorjaar ook met de binnenkant aan de gang gegaan. Al het werk is en wordt door vrijwilligers uitgevoerd."
De Gemeente Delft heeft alle wijkcentra in Delft afgestoten. Er zijn twee wijkcentra die een doorstart gemaakt hebben, waar Het Voorhof er een van is. In juli 2013 is het beheer overgenomen van Participe, voorheen Breed Welzijn Delft. "Wat ons echter uniek maakt, wij hebben het gebouw gekocht en zelf helemaal verbouwd. Van subsidie is dus geen sprake en alles is uitgevoerd door vrijwilligers. Gelukkig hadden wij wel geldschieters."
De renovatie van de gymzaal en de keuken is bijvoorbeeld mogelijk geworden door een bijdrage van het VSB Fonds En instanties als de Stichting Hulp aan Delftse Jongeren, voorheen Het Meisjeshuis, de Boschhuysen Stichting en Fonds 1818 deden schenkingen. Dankzij een bijdrage van de Marcuskerk kon de ontmoetingsruimte worden opgeknapt.

Veel animo
"Er is altijd al veel van ons wijkcentrum gebruik gemaakt", zegt Terpstra. "Er was dan ook veel animo voor een doorstart. Tijdens ons jaarlijks buurtfeest, dat echt een traditie is geworden, demonstreren we alle activiteiten aan de bewoners. Iedereen is uitgenodigd, zelfs de wijkpolitie. Tijdens de informatiemarkt staan er allerlei instellingen bij presentatietafels informatie te verstrekken."
Schilderen, taichi, bewegen voor ouderen, het is allemaal mogelijk. Een uitvoering van het Russisch Volksdansen voor kinderen. "Ook mag het debat tussen de fractievoorzitters uit de Delftse politiek natuurlijk niet ontbreken", aldus Terpstra. "Doorgaans is er best een groot aantal aanwezig."