Dit soort beelden en de bijbehorende duizenden euro’s aan schade en juridische procedures moeten straks verleden tijd zijn. Pechvogels of notoire verkeersovertreders krijgen dan hooguit een boete.
Dit soort beelden en de bijbehorende duizenden euro’s aan schade en juridische procedures moeten straks verleden tijd zijn. Pechvogels of notoire verkeersovertreders krijgen dan hooguit een boete.

Pilot met kentekeningherkenning geslaagd,
pollers verdwijnen in mei 2016 uit het straatbeeld

DELFT – Pollers moeten in mei 2016 volledig uit het Delftse straatbeeld zijn verdwenen. De proeven met pollerloze locaties zijn goed bevallen, de provincie geeft groen licht de pollers te verwijderen en ook de lokale driehoek is akkoord.

Dat blijkt uit een stuk dat het stadsbestuur de gemeenteraad afgelopen donderdag heeft gestuurd over de stand van zaken rond vervanging van pollers in de binnenstad. Eerder was al bekend dat Delft af wilde van die paaltjes die de stad weliswaar autoluw houden, maar heel veel schade aan auto's en pollers zorgden.
De pollers worden vervangen door een toegangscontrolesysteem met kentekenherkenning. Wie dit punt zonder ontheffing passeert, kan een boete op de mat krijgen. Op de Buitenwatersloot en Rijksstraatweg wordt al sinds begin dit jaar met dit systeem gewerkt. Volgens het stadsbestuur werkt dit systeem goed. 'Er is sprake van nagenoeg 100 procent controle van de passerende voertuigen', schrijft het college. Wel is het heel erg belangrijk om goed en duidelijk te communiceren dat met dit nieuwe systeem wordt gewerkt, beseft het college. Bij de Rijksstraatweg waren daarom extra signaalgevers die automobilisten attendeerden. Het college doet ook in het kader van duidelijkheid de aanbeveling op een volledige afsluiting die 24 uur per etmaal geldt.
Ook Aad Meuleman van Stadsbelangen Delft vindt het belangrijk dat automobilisten er 'ontzettend goed en duidelijk' op worden gewezen dat ze niet mogen passeren. "Want zo'n systeem lokt wel uit dat je doorrijdt. De pilots zijn gehouden op de Buitenwatersloot en de Rijksstraatweg, maar de situatie in de binnenstad is anders." Meuleman zou het daarom geen gek idee vinden als ook een stoplicht bij de toegangspunten wordt geplaatst. "Want of je nou uit Nederland, Engeland of Luxemburg komt; iedereen weet dat een rood licht betekent dat je niet moet doorrijden. Dat is, vind ik, de meest simpele oplossing."
Het college schrijft dat, zeker in het begin, een 'ruime coulance' moet worden betracht om belanghebbenden aan de nieuwe situatie te laten wennen. Over die coulance moeten afspraken worden gemaakt, schrijft het college. Een andere aanbeveling die wordt gedaan is dat het aanvragen van een (dag)ontheffing eenvoudiger moet. 'Gebleken is dat bepaalde doelgroepen moeite hebben met de digitale aanvraagprocedure'.
Het inkoopproces gaat deze maand beginnen, de implementatie van het nieuwe systeem loopt van februari tot en met mei en in mei 2016 moet het nieuwe systeem met kentekenherkenning een feit zijn. Mocht er behoefte zijn aan meer informatie over het proces en de voortgang, dan houdt het college graag een technische presentatie voor de leden van de commissie Ruimte, Verkeer en Wonen, besluit Lennart Harpe namens het college.